Winnaar categorie Onderwijs & Wetenschap Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020: Hanneke Schuitemaker


Hanneke Schuitemaker (1964), hoogleraar virologie Universiteit van Amsterdam Hoofd vaccinontwikkeling van farmaceut Janssen Vaccines & Prevention, is de winnaar van de Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020 in de categorie onderwijs & wetenschap.

Met haar openheid, optimisme en welbespraaktheid is ze het mediagenieke boegbeeld van het pro-vaccinatiekamp. Onder haar leiding ontwikkelt een team van honderd man bij Janssen Vaccines Leiden, dochter van de Amerikaanse farmaceut Johnson en Johnson, een coronavaccin. Schuitemaker werkte eerder aan vaccins tegen het hiv-virus, ebola en zika. De druk van de buitenwereld is groot maar daar is ze tegen bestand. Net zoals deze excellente wetenschapper goed kan omgaan met druk van de bedrijfspolitiek: ze kan bazen meekrijgen en wekt geen overspannen verwachtingen. Het helpt haar in de bestrijding van virussen om ze hun ‘mythische kracht’ te ontnemen. “Een virus is geen ’gelijkwaardige strijdpartner’ dat virologen en vaccinontwikkelaars te slim af wil zijn. Een virus is gewoon een slordige parasiet.” (Leidsch Dagblad)

De overige winnaars in de categorie media, op alfabetische volgorde:

Semiha Denktaş (1973), hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Ewine van Dishoeck (1955), president Internationale Astronomische Unie en hoogleraar astronomie aan de Universiteit Leiden

Naomi Ellemers (1963), sociaal-psycholoog en universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht

Louise Fresco (1952), voorzitter van raad van bestuur van Wageningen University & Research

Beatrice de Graaf (1976), terrorisme-expert en hoogleraar history of international relations and global governance

Lotte Jensen (1972), hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen

Rianne Letschert (1976), rector magnificus aan de Universiteit Maastricht

Mirjam van Praag (1967), econometrist, kroonlid van de Sociaal-Economische Raad en voorzitter van het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam

Ineke Sluiter (1959) hoogleraar Griekse literatuur en letterkunde aan de Universiteit Leiden en President van Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Dit is een fragment van de Top 100. De volledige lijst staat in het december/januari 2021 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete papieren nummer. Of, als u het nummer digitaal wilt lezen, klik dan hier

%d bloggers liken dit: