Winnaar categorie Onderwijs & Wetenschap Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020: Hanneke Schuitemaker


Hanneke Schuitemaker (1964), hoogleraar virologie Universiteit van Amsterdam Hoofd vaccinontwikkeling van farmaceut Janssen Vaccines & Prevention, is de winnaar van de Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020 in de categorie onderwijs & wetenschap.

Met haar openheid, optimisme en welbespraaktheid is ze het mediagenieke boegbeeld van het pro-vaccinatiekamp. Onder haar leiding ontwikkelt een team van honderd man bij Janssen Vaccines Leiden, dochter van de Amerikaanse farmaceut Johnson en Johnson, een coronavaccin. Schuitemaker werkte eerder aan vaccins tegen het hiv-virus, ebola en zika. De druk van de buitenwereld is groot maar daar is ze tegen bestand. Net zoals deze excellente wetenschapper goed kan omgaan met druk van de bedrijfspolitiek: ze kan bazen meekrijgen en wekt geen overspannen verwachtingen. Het helpt haar in de bestrijding van virussen om ze hun ‘mythische kracht’ te ontnemen. “Een virus is geen ’gelijkwaardige strijdpartner’ dat virologen en vaccinontwikkelaars te slim af wil zijn. Een virus is gewoon een slordige parasiet.” (Leidsch Dagblad)

%d bloggers liken dit: