Winnaar categorie Sport Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020: Sifan Hassan

Sifan Hassan (1993), atleet, is de winnaar van de Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020 in de categorie sport.

De uiterst bescheiden Nederlandse atlete van Ethiopische afkomst lijkt wel van een andere planeet te komen, zo verzuchtte Gregory Sedoc bij de NOS. Ze kreeg in 2013 de Nederlandse nationaliteit en komt sindsdien voor Nederland op de grote toernooien uit. En hoe! Er staat geen maat op. Inmiddels is ze Europees recordhouder op de halve marathon, de 1.500, 3.000, 5.000 en 10.000 meter en wereldrecordhouder op de 5.000 meter, de Engelse mijl en de uurloop. Ze werd in 2008 door haar moeder naar Nederland gestuurd, over het hoe en waarom is heel weinig bekend. Ze kwam in een opvangkamp in Zuidlaren terecht. “Ik heb iedere dag gehuild. Ik was daar zo ongelukkig. Ik mocht niet naar buiten, het was een gevangenis. Ik wilde dood.” Acht maanden later belandde ze in Leeuwarden waar een vrouw zich als een tweede moeder over haar ontfermde. Ze volgde een zorgopleiding op het lokale ROC en pakte het hardlopen weer op, want hardlopen deed ze in Ethiopië al voor de lol. Inmiddels maakt ze kans om uitgeroepen te worden tot Wereldatlete van het Jaar. Zij behoort tot de tien atletes die genomineerd zijn door de internationale atletiekbond World Athletics.

%d bloggers liken dit: