Winnaar categorie Tech Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020: Marietje Schaake

Marietje Schaake (1978), docent aan Stanford University en directeur internationaal beleid Cyber Policy Center, is de winnaar van de Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020 in de categorie tech.

De voormalig Europarlementariër verruilde Brussel in 2019 voor haar baan aan Stanford University. Schaake is internet- en privacy-expert, en cybercriticus en houdt iedereen in die hoedanigheid bij de les over de gevaren van dataverkeer, de toegenomen macht van grote techbedrijven, de grenzen van digitale privacy en het behouden van democratie ten tijde van Facebook. “Alleen omdat je een stap in de goede richting hebt gezet, ben je er nog niet. Dat irriteert me wel eens. Het is de eerste stap van vele. Je mag niet zelfgenoegzaam achteroverleunen.” (ibestuur.nl) “Internationaal recht toepassen in de digitale wereld, daar kan Nederland een heel belangrijke rol in spelen. Het moet een echt speerpunt zijn, als lid van de Europese Unie, ingebed in Europees beleid. Er is een machtsstrijd gaande in de absolute geopolitieke zin van het woord. Dat mogen we niet onderschatten.” (ibestuur.nl) “Regelgeving is geen doel op zich, die is er om principes te ankeren.” (ibestuur.nl)

%d bloggers liken dit: