Winnaar categorie Gezondheid Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020: Marion Koopmans

Marion Koopmans (1956), hoogleraar virologie Erasmus MC, is de winnaar van de Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020 in de categorie gezondheid.

Als lid van het nationale Outbreak Management Team werd Koopmans binnen enkele maanden een corona-BN’er. Waar anderen voor het eerst te maken kregen met de uitbraak van een uiterst besmettelijk virus, was de topviroloog in het verleden ook al betrokken bij de bestrijding van ebola en het zikavirus. ‘Een wereldleider binnen het onderzoek naar virusverspreiding,’ noemt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen haar. In 2018 kreeg ze de NWO- Stevinpremie van 2,5 miljoen euro, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Koopmans hield zich al veel langer bezig met het ontstaan van nieuwe virusziekten als mogelijk resultaat van klimaatopwarming en intensieve veehouderij. En daarmee met de vraag: zitten er niet gewoon grenzen aan de groei? ‘Leuk was het niet om op deze manier gelijk te krijgen,’ zei ze in de Volkskrant. Eind dit jaar werd bekend dat ze is gevraagd als lid van een team van internationale wetenschappers die de herkomst van het coronavirus SARS-CoV-2 gaan onderzoeken. Vaststaat dat het virus in de Chinese stad Wuhan in 2019 de eerste mensen ziek maakte. Maar de precieze bron van het virus is nooit opgehelderd.

%d bloggers liken dit: