Winnaar categorie Politiek Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020: Renske Leijten

Renske Leijten (1979), lid van de Tweede Kamer voor se SP, is de winnaar van de Top 100 Meest Invloedrijke Vrouwen 2020 in de categorie politiek.

Was van 2005 tot 2007 voorzitter van SP-jongerenbeweging ROOD waarvan ze al in haar studententijd in Groningen lid was. Haar scriptie in Groningen – ze maakte haar studie niet af – had als onderwerp ‘Feministische literatuurkritiek’. Leijten kwam in 2006 in de Tweede Kamer voor de SP en kreeg in 2010 ruim 41.000 voorkeursstemmen. Ze is zo’n Kamerlid waaraan je kunt zien waarvoor ze staat en hoe ze zich daarbij voelt, die zien we veel te weinig. Beet zich met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) vast in wat de toeslagenaffaire is gaan heten en waarvan ze zei: ‘Dit is een doofpot op het hoogste niveau’. Ze speelde een prominente rol tijdens de recente getuigenverhoren en zal – dat is een voorspelling van OPZIJ – in 2021 zeker een (voorkeurs)stemmenkanon voor haar partij blijken te zijn.

%d bloggers liken dit: