Lilianne Ploumen: all the way from Limburg

Lilianne Ploumen (1962) is lid van de Tweede Kamer voor PvdA en voormalig minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Haar nieuwe boek De deur naar de macht beschrijft haar route naar de Tweede Kamer en vertelt meer over haar drijfveren. OPZIJ sprak met haar over haar nieuwe boek en hoop in tijden van corona.

Wat waren je drijfveren om een boek te schrijven?

“Mijn ervaring is dat als je dingen wilt veranderen, dan moet je je laten horen en daar bondgenoten voor zoeken. Je kunt het niet alleen, maar je bent ook zelden de enige die vindt dat er iets moet veranderen. Dat is een belangrijke boodschap om mezelf scherp te houden, maar is voor iedereen eigenlijk goed om te horen. We zijn afgelopen jaar natuurlijk allemaal geraakt. We zaten allemaal opgesloten en ontmoetten elkaar niet. Als je verandering wilt heb je mensen nodig die de straat op gaan om zich te laten horen. Maar die maatschappelijke bewegingen hebben ook een politieke tak nodig. De samenwerking tussen die twee kan enorme impact hebben. Als Kamerlid heb ik dat afgelopen jaren mogen ervaren. Het leek me goed om die ervaringen te delen, ook als het om de vrouwenzaak gaat of over de zorg in Nederland. Dan kun je moeiteloos een lijstje opnoemen met tien dingen die zouden moeten veranderen. Als je dat maar met elkaar kunt doen, dan is de kans op resultaat oneindig veel groter dan wanneer je dat in je eentje moet doen.”

Door corona zijn de maatschappelijke verschillen vergroot. Werd het daarom ook extra belangrijk om nu dit boek te schrijven? Heeft corona het in die zin een extra zetje gegeven?

“Eigenlijk vooral in praktische zin. Ik heb er afgelopen jaren steeds kleine stukjes aan geschreven. Door de coronacrisis had ik de tijd om er even serieus voor te gaan zitten. Tegelijkertijd is het ook wel waar wat je zegt, de maatschappelijke verschillen zijn vergroot. Zo zag je ook dat de afgelopen maanden bijvoorbeeld dat de Poolse machthebbers geprobeerd hebben misbruik te maken van de lockdown om een nog strenge abortuswet erdoorheen te krijgen. Ze dachten ongetwijfeld dat mensen de straat toch niet op zouden gaan. Maar ja, mensen laten zich niet tegenhouden want vervolgens kwam er veel protest. Ik heb als Kamerlid ook actie gevoerd. Het geeft wel aan dat zo’n situatie als de corona pandemie sommige problemen vergroot. Sommige machthebbers proberen misbruik van de situatie te maken en dat vergroot de problemen nog meer. Vandaag (25 november- Red.) denken we natuurlijk aan de slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld. Die situatie is tijdens corona wanneer je geen kant op kunt, alleen maar nijpender geworden.”

Dit is een fragment een stuk geschreven door Nina Klaassen. Het volledige stuk staat in het december/januari 2021 nummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.

%d bloggers liken dit: