De beste feministische socials #1: Alexandria Ocasio-Cortez

Powerhouse Alexandria Ocasio-Cortez (1989) houdt sinds haar aantreden in de Amerikaanse politiek de gemoederen flink bezig. De sociaal-democratische politica en activiste is het jongste vrouwelijke congreslid ooit en zet zich onder meer in voor betaalbare gezondheidszorg, gratis hoger onderwijs en een federaal minimumloon. Haar social media accounts gebruikt ze niet alleen als platform voor haar politieke doelen maar ook voor fact-checks, en schuwt daarbij de confrontatie met de gevestigde orde niet. Wij zeggen: AOC for president!

Franmarie Metzler; U.S. House Office of Photography, Public domain, via Wikimedia Commons
  1. Ze laat zien dat je altijd je dromen moet nastreven.

2. Ze laat zich geen excuustruus noemen.

3. Ze laat zich niet uit het veld slaan door mensen die haar ‘dom’ en ‘frivool’ noemen, maar gebruikt dit in haar eigen voordeel. Voor Vogue neemt ze een make-uptutorial op waarin ze haar beautytips uiteenzet en intussen de vloer aanveegt met het patriarchaat.

4. Met deze tweet bedankt ze het rechtse Fox News voor het ‘promoten’ van haar platform.

5. En doet dit nog een keer.

6. Zijn opvallende make-up en gouden oorringen wel gepast voor een congreslid? AOC geeft het antwoord tijdens haar beëdiging.

7. Nadat ze door het Republikeinse congreslid Ted Yoho op de trappen van het Capitool een ‘f*cking bitch’ wordt genoemd, besluit ze dit incident aan te kaarten in het Huis van Afgevaardigden, met een uitzonderlijk krachtige speech over seksisme. Ze had wel een halfbakken verontschuldiging gekregen (hij had niets verkeerd gedaan, maar het speet hem als iemand zich beledigd voelde, en hij had zelf dochters), maar daarmee is de kous niet af. “I am someone’s daughter, too.” Bekijk de speech hieronder.


8. Wat ze, samen met haar collega’s, in haar eerste termijn als congreslid heeft bereikt? Hier zie je het in een paar minuten.