Nancy Pelosi: van huisvrouw tot machtigste vrouw in de Amerikaanse politiek

Nancy Pelosi werd op 3 januari 2021 herkozen als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, nadat ze dat van 2007 tot 2011 en in 2019 al eerder was geweest. De 80-jarige Pelosi is op dit moment, totdat Kamala Harris zal worden beëdigd als vicepresident, de invloedrijkste vrouw in de Amerikaanse politiek. Maar wie is Nancy Pelosi eigenlijk?

nancy pelosi
Afbeelding: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America

Nancy Patricia D’Alesandro werd in 1940 geboren in Baltimore in een familie van Italiaanse afkomst. Ze was de jongste van zeven kinderen en het enige meisje. Haar ouders waren beiden overtuigde Democraten: haar vader was lid van het Congres en burgemeester van Baltimore, haar moeder bracht Democratische vrouwen bij elkaar.

De jonge Nancy studeerde politieke wetenschappen aan het Trinity College in Washington. In 1963, een jaar na haar afstuderen, trouwt ze met de steenrijke bankier Paul Pelosi. Ze krijgen vijf kinderen. Pelosi blijft actief in de politiek en is onder meer voorzitter van de California Democratic Party. In die tijd stelt het paar hun huis in San Francisco open voor allerlei evenementen en ontmoetingen voor de Democratische Partij.

Politieke carrière
In 1987 wordt ze verkozen tot parlementslid. Haar ongeneeslijk zieke vriendin Sala Burton, die Californië vertegenwoordigde in het Huis van Afgevraadigden, had haar op haar sterfbed gevraagd voor haar zetel te gaan. Binnen de partij groeit ze door en in 2002 wordt ze fractievoorzitter. In 2007 werd ze, als eerste vrouw, verkozen tot voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. In haar speech noemt ze het een ‘historisch moment’: ‘Het is een historisch moment voor het Congres, en voor de vrouwen in dit land. Een moment waarop we meer dan 200 jaar hebben gewacht. (..) Voor onze dochters en kleindochters doorbraken we vandaag het glazen plafond. Voor onze dochters en kleindochters is the sky the limit. Voor hen is nu alles mogelijk.’

Pelosi heeft uitgesproken liberale opvattingen. In de jaren negentig zette ze zich in voor toen controversiële onderwerpen als aidspatiënten en het homohuwelijk. Ze steunt het recht op abortus en is voorstander van betaalbare medische zorg. Een van haar belangrijkste prestaties was de goedkeuring van de Affordable Care Act in 2010. Ook zet ze zich in tegen armoede. In 2018 zegt ze: ‘Mijn motivatie is dat 1 op de 5 kinderen in Amerika in armoede leeft. Dat kan ik niet toestaan. Ik kan dat gewoon niet toestaan. Dus elke dag bijt ik op mijn nagels als ontbijt en trek ik mijn harnas aan om te vechten voor deze kinderen, want dat is waar alles om gaat. Het gaat om de toekomst.’

Pelosi en Trump
Nancy Pelosi lag meerdere keren in de clinch met president Trump. Ze weigerde zijn plan voor een grensmuur te steunen en mobiliseerde haar partij om tegen te stemmen. Daarop kondigde Trump begin 2019 de noodtoestand af en werd de overheid tijdelijk stilgelegd. Uiteindelijk haalde Trump bakzeil. In datzelfde jaar haalde Pelosi de kranten door de jaarlijkse State of the Union speech van Trump te verscheuren.

Pelosi heeft regelmatig felle kritiek op Trumps coronabeleid. Direct na haar herverkerkiezing zei ze dat de bestrijding van de pandemie de hoogste prioriteit heeft en dat het congres meer moet doen voor degenen die in de frontlinie werken. ‘Veel van de mensen in cruciale beroepen komen uit gemeenschappen van kleur en gemeenschappen met lage inkomens, die onevenredig hard zijn getroffen door het coronavirus. Zij waren er voor ons, wij moeten er nu zijn voor hen.’