Column Sheila Sitalsing: ‘Wc-papier in je broek’

Feministisch icoon Gloria Steinem schreef 34 jaar geleden al haar fantastische en lucide tekst over door mannen gedomineerde machtsstructuren: If men could menstruate. “Mannen zouden pochen over hoe lang en hoe veel,” schreef ze.

En: “Generaals, conservatieve politici en religieuze fundamentalisten zouden menstruatie (‘menstruation’) zien als bewijs dat alleen mannen God en vaderland zouden kunnen dienen op het slagveld (‘Je moet bloed geven om bloed te kunnen nemen’), hoge politieke functies zouden kunnen bezetten (‘Kunnen vrouwen werkelijk onbevreesd en vurig zijn zonder maandelijkse cyclus gereguleerd door de planeet Mars?’), of priester, predikant of God zelf zouden kunnen zijn (‘Hij gaf Zijn bloed voor onze zonden’).” En bovenal: “Maandverband zou door de overheid worden gefinancierd en gratis verkrijgbaar zijn.”

Dit is een fragment uit de column van Sheila Sitalsing. Het volledige stuk staat in het december/januarinummer 2021 van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.