Kort nieuws week 1: Grease, de abortuspil en vrouwenquotum in Duitsland

kort nieuws week 1

Is de film Grease seksistisch, racistisch en vrouwonvriendelijk?
Nadat de BBC op Tweede Kerstdag de hitmusical Grease uitzond, volgde er op social media een storm aan kritiek. De film zou onder meer seksistisch, homofoob en racistisch zijn. Waarom past Sandy zich aan om maar bij Danny Zuko in de smaak te vallen? Hoe zit het met de zin in Summer Nights ‘Did she put up a fight?’ En Rizzo, die volop geslutshamed wordt?

Het is overigens niet de eerste keer dat de hitmusical onder vuur ligt. In november 2020 verdedigde Olivia Newton-John de film uit 1978: ‘Het is een film, het is een leuk verhaal en ik heb het nooit zo serieus genomen.’

‘Maak abortus in Nederland nu eindelijk écht legaal’
Na jaren van voorsprong loopt Nederland inmiddels achter in de abortuszorg. Gezamenlijke actie is nodig, betoogt huisarts Mirella Buurman. ‘Het is pijnlijk én misleidend dat abortusartsen protesteren tegen de abortuspil bij de huisarts.’

Metro Moskou neemt vrouwelijke machinisten aan
Moskou heeft voor het eerst in de geschiedenis vrouwelijke machinisten aangenomen. Eerder was dit niet mogelijk, omdat het beroep van treinbestuurder op de lijst van beroepen stond die gevaarlijk voor vrouwen werden geacht, vanwege de tijd die onder de grond door wordt gebracht. Opvallend is dat de Moskouse metro wél al vrouwelijke schoonmakers, caissières en liftinspecteurs in dienst had.

Duitsland stemt in met vrouwenquotum voor beursgenoteerde bedrijven
Duitse beursgenoteerde bedrijven moeten voortaan tenminste één vrouw in de Raad van Bestuur hebben. Het vrouwenquotum werd jarenlang tegenhouden door het CDU, de partij van Angela Merkel. De partij ging nu wel overstag omdat eerdere regelgeving niet voldoende effect had.


%d bloggers liken dit: