Filmmaker Nadine van Loon maakt docufilm over de vrouwen achter de schermen van de Europese politiek

Na een voorspoedige start van haar carrière in Brussel en daarna bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, belandde Nadine van Loon in een burn-out. Ze besloot het roer om te gooien en werd filmmaker. Zes jaar later gaat ze terug naar Brussel en onderzoekt ze in de documentaire Notes from Brussels hoe vrouwen zich staande houden in de ‘Europese bubbel’ en de prijs die ze betalen voor hun succes.

Notes from Brussels

In Notes from Brussels maakt de kijker kennis met een jonge Franse politiek medewerker in het Europees parlement, een Poolse journalist en een Duitse EU-topambtenaar. De vrouwen kwamen als twintiger naar Brussel vanuit een verlangen bij te dragen aan Europa.

In de film zien we hoe de vrouwen worden opgeslokt door de dynamiek in de ‘Europese bubbel’ en het intense werkritme. Want als je hier wat wilt bereiken, dien je je volledig te geven. Gaandeweg herkent de regisseur zich in de worstelingen van de vrouwen, waarvan bepaalde aspecten in haar bij haarzelf een burn-out veroorzaakten. Wat zijn de consequenties voor hun persoonlijke leven? Hoelang kunnen ze hun andere verlangens onderdrukken?

Nu ze als moeder van drie jongens weer naar Brussel is teruggekeerd, vraagt de filmmaker zich af: wat is de prijs van haar keuze om deze werkomgeving te verlaten? En wat is de prijs van de keuze van de hoofdpersonages om te blijven?

Crowdfunding

Om haar documentaire te kunnen afmaken, is Nadine van Loon een crowdfundingcampagne gestart via CineCrowd. Binnen 30 dagen hoopt ze €16.000 op te halen. De crowdfunding loopt tot en met 5 februari 2021. Donateurs kunnen o.a. tickets voor de filmvertoningen, een rondleiding in Brussel of een privévertoning ontvangen. Meer informatie over de crowdfunding en de documentaire vindt u op: www.cinecrowd.com/notes-from-brussels.

Nadine van Loon

Nadine van Loon (46) begon haar carrière als politiek medewerker voor een D66 Europarlementariër, waarna ze in dienst trad bij het Ministerie van Buitenlandse zaken. Na verschillende EU-gerelateerde functies en een tussentijdse sabbatical als journalist vanuit Marokko, besloot ze in 2012 de diplomatieke dienst te verlaten. Ze volgde haar drang om via verhalen te onderzoeken hoe de tijdgeest onze levenskeuzes beïnvloedt. Als filmmaker maakte ze verschillende korte films voor museale tentoonstellingen. Notes from Brussels is haar documentairedebuut.