Indy (23) maakt gender- en rasneutraal kaartspel

Waarom is de koning meer waard dan de koningin? En waarom zijn de heer, de vrouw en de boer altijd wit? Deze vragen laten spelletjesliefhebber Indy Mellink niet los. Daarom ontwierp ze een nieuw kaartspel zonder verwijzingen naar sekse of ras en verkoopt het inmiddels in haar webshop.

Aanvankelijk koos ze voor een genderneutrale variant met personen. Maar mede door de Black Lives Matter-demonstraties ziet ze in dat de heer, de vrouw en de boer ook altijd wit zijn. ‘Dat is ook ongelijkheid. Toen wist ik: ik moet weg bij mensen.’ Ze besluit in plaats daarvan neutrale symnbolen te gebruiken: goud, zilver en brons.

Helpt iets kleins als een nieuw kaartspel in de strijd voor meer gelijkheid? Mellink denkt van wel. ‘Hoewel ik geen gender- of racisme-expert ben, weet ik van mijn studie psychologie hoe subtiele vormen van seksisme mensen onbewust be├»nvloeden. Met ongelijkheid op de werkvloer en in salaris als gevolg.’

Inmiddels heeft ze al ruim vijfhonderd kaartspellen verkocht. Copyright heeft ze expres niet aangevraagd omdat ze hoopt dat juist zo veel mogelijk bedrijven haar idee overnemen.

Het GSB-kaartspel is te koop voor Euro 9,95 via Gsb-playingcards.com.

Bron: AD.nl