Hoera! Country-icoon Dolly Parton is vandaag jarig

Zangeres, songwriter, actrice, schrijfster, zakenvrouw en filantroop: Dolly Parton is het allemaal. Vandaag wordt het country-icoon met meer dan 100 miljoen verkochte platen wereldwijd, 75 jaar. Haar humor wordt overigens geen dag ouder. Als haar wordt gevraagd hoe ze over 100 jaar herinnerd wil worden zegt ze: ‘I want ’em to say, God, don’t she look good for her age?’

Dolly Rebecca Parton werd op 19 januari 1946 geboren in het dorpje Pittman Center in de bergen van Tenessee, als vierde van 12 kinderen. De eerste jaren van haar leven woonden ze in een eenvoudige berghut, daarna op een kleine tabaksboerderij. Later zou ze haar familie omschrijven als ‘dirt poor’. Bij haar geboorte kon haar vader de dokter slechts betalen met een zak maismeel. Aan deze dokter droeg ze op haar album ‘My Tenessee Mountain Home’ het nummer ‘Dr. Robert Thomas’ op. Over de armoede in haar jeugd schreef ze onder meer ‘Coat of Many Colours’ en ‘In the Good Old Days (When Times Were Bad)’.

Op haar zevende speelde de kleine Dolly al op een zelfgemaakte gitaar, het jaar daarop kreeg ze van haar oom een echte. In de jaren erna doet ze mee aan verschillende lokale radio- en televisieprogramma’s. Op haar dertiende neemt ze haar eerst single ‘Puppy love’ op voor een kleine platenmaatschappij uit Louisiana en treedt ze op in het countrymuziekprogramma Grand Ole Opry.

De dag na haar eindexamen vertrekt ze naar Nashville, de hoofdstad van de countrymuziek. Na verschillende duetten te hebben uitgebracht met countryzanger Porter Wagoner, verschijnt in 1968 haar eerste solosingle ‘Just becasue I’m a Woman’, die de 17e plek in de charts haalt. Haar eerste nummer 1-hit volgt in 1971 met ‘Joshua’. Daarna volgen de hits ‘Jolene’ en ‘I Will Always Love You’, dat gaat over de professionele breuk met Wagoner. In 1978 wint ze een Grammy Ward voor beste vrouwelijke country-act voor haar album Here you come again.

In 1980 speelt ze samen met Jane Fonda en Lily Tomlin in de film 9 to 5, waarvoor ze ook de titelsong schrijft. Ze schreef het nummer toen ze ontdekte dat ze haar acrylnagels kon gebruiken om het geluid van een typemachine te simuleren. Op de set van de film tikte ze met haar nagels de beat van het nummer en de rest kwam vanzelf: 9 to 5 werd een van haar grootste hits.

In de jaren die volgen blijft ze hits scoren, speelt ze mee in diverse films en wordt mede-eigenaar van de Dollywood Company, een keten met pretparken, hotels en attracties. Ze staat erom bekend talloze goede doelen te steunen, al dan niet via haar eigen Dollywood Foundation. Zo zet ze zich onder meer in voor betere medische zorg in haar geboortestreek. Haar stichting financiert onder meer alfabetiseringsprogramma’s voor kinderen en verstuurt elke maand 1 miljoen boeken aan kinderen over de hele wereld. In 2020 werd bekend dat ze een donatie van 1 miljoen had gedaan voor de ontwikkeling van het Moderna-vaccin.