Interview Rudy Asibey over haar boek ‘Ik hoop’

Nooit dacht Rudy Asibey (30) in 2020 een boek uit te brengen, maar nu is dat boek ‘Ik hoop’ toch daar. Het begon allemaal met een lang artikel dat ze deze zomer, tijdens de storm aan wereldwijde protesten vanwege Black Lives Matter, publiceerde. Met eerlijkheid, humor en vlijmscherpe conclusies vertelt Rudy bevlogen hoe haar eigen ervaring met racisme tijdens haar jeugd was.

Rudy Asibey is trots op haar Nederland, het land waar zij is geboren en opgroeide in de Bijlmer. Haar Nederland, waar haar moeder vanuit Ghana op achttienjarige leeftijd naartoe verhuisde. Het land waar zij haar liefde voor boeken en taal heeft ontdekt. Het land dat haar veel heeft gegeven, maar haar soms ook verdriet heeft gedaan. Rudy’s debuut ‘Ik hoop’ ligt sinds 3 november 2020 in de winkel. In haar boek vertelt zij hoe het is om als zwarte vrouw in Nederland op te groeien.

In Amsterdam, haar huidige woonplaats, bevindt ze zich naar eigen zeggen in een ‘heerlijke bubbel’ waar ze zich goed kan afsluiten van racisme. Maar dat is niet altijd zo geweest. In haar boek deelt ze hoe zij op de basisschool in Zwanenburg, waar zij op haar vierde naartoe verhuisde, zich voor het eerst écht bewust werd van haar huidskleur door de negatieve opmerkingen van haar klasgenootjes. Als kind op de basisschool overvalt haar het gevoel van ‘anders zijn’ en zich te moeten aanpassen aan de ‘norm’.

Wanneer zij in de tweede klas op de middelbare school in Hoofddorp zit, slaat een groep jongeren haar in elkaar, na haar vaker racistisch te hebben bejegend. De verschrikkelijke racistische opmerkingen die zij te horen krijgt tijdens de aanval, maken het duidelijk: de reden van deze aanval is haar huidskleur. Die traumatische ervaring heeft ze nooit écht verwerkt en veel uit die tijd herinnert ze zich niet omdat het zo diep is weggestopt. Gelukkig zijn haar dagboeken uit die tijd een hulpmiddel om de aanval en haar trauma te verwerken.

Dit is een fragment uit het artikel ‘Interview Rudy Asibey: Ik hoop’ van Roselyn van den Berg. Het volledige stuk staat in het december/januarinummer 2021 van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.