Roe vs. Wade is 48 jaar geleden, maar nog steeds actueel

In januari 1973 vond een van de meest controversiƫle uitspraken van het Amerikaanse Hooggerechtshof plaats: de uitspraak in de zaak Roe vs. Wade. In dit mijlpaalarrest oordeelde het Hof dat de meeste wetten die abortus verboden of hiervoor restricties oplegden in strijd waren met het grondwettelijke recht op privacy. Door dit arrest werd de toenmalige abortuswetgeving van verschillende staten in de VS opgeheven.

roe vs wade
Norma McCorvey, left, who was Jane Roe in the 1973 Roe v. Wade case, with her attorney, Gloria Allred, outside the Supreme Court in April 1989, where the Court heard arguments in a case that could have overturned the Roe v. Wade decision. Lorie Shaull from St Paul, United States, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

In de zaak tussen Jane Roe (een alias voor Norma McCorvey), een alleenstaande vrouw uit Dallas, Texas en de openbaar aanklager Henry Wade. McCorvey was in 1969 in verwachting geraakt van haar derde kind en wilde een abortus. Dit was niet mogelijk omdat in Texas abortus illegaal was tenzij de moeder in levensgevaar was.

Uiteindelijk werd ze doorverwezen naar de advocaten Linda Coffee en Sarah Weddington. In juni 1970 oordeelde het panel van drie rechters unaniem dat de Texaanse wet ongrondwettelijk was en het recht op privacy schond. Op 22 januari 1973 sloot het Hooggerechtshof zich bij dit oordeel aan: het recht om over het eigen lichaam te beschikken wordt beschermd door de Amerikaanse grondwet. Voor McCorvey kwam de uitspraak te laat. In de zomer van 1970 bracht ze haar derde kind ter wereld en gaf het op ter adoptie.

Sinds 1973 hebben tegenstanders van abortus talloze malen geprobeerd Roe vs. Wade aan te vallen en terug te draaien. Vooralsnog bleef het arrest echter overeind. Toch kijken voorstanders van abortus en organisaties die zich met abortusrecht bezighouden met grote bezorgdheid naar de stroom wetsvoorstellen van pro-life politici, die in diverse staten op allerlei manieren proberen het recht op abortus in te perken. Er zijn ook lichtpunten: in de staat New York is in 2019 een wet van kracht gegaan die Roe vs. niet alleen beschermt maar zelfs uitbreidt. De wet garandeert dat zelfs in het geval dat Roe vs. Wade zou worden teruggedraaid, abortus een legale medische behandeling blijft. Ook in diverse andere staten wordt gewerkt aan wetten die het recht op abortus moeten veiligstellen.