Roe vs. Wade is 48 jaar geleden, maar nog steeds actueel

In januari 1973 vond een van de meest controversiële uitspraken van het Amerikaanse Hooggerechtshof plaats: de uitspraak in de zaak Roe vs. Wade. In dit mijlpaalarrest oordeelde het Hof dat de meeste wetten die abortus verboden of hiervoor restricties oplegden in strijd waren met het grondwettelijke recht op privacy. Door dit arrest werd de toenmalige abortuswetgeving van verschillende staten in de VS opgeheven.

roe vs wade
Norma McCorvey, left, who was Jane Roe in the 1973 Roe v. Wade case, with her attorney, Gloria Allred, outside the Supreme Court in April 1989, where the Court heard arguments in a case that could have overturned the Roe v. Wade decision. Lorie Shaull from St Paul, United States, CC BY-SA 2.0 , via Wikimedia Commons

In de zaak tussen Jane Roe (een alias voor Norma McCorvey), een alleenstaande vrouw uit Dallas, Texas en de openbaar aanklager Henry Wade. McCorvey was in 1969 in verwachting geraakt van haar derde kind en wilde een abortus. Dit was niet mogelijk omdat in Texas abortus illegaal was tenzij de moeder in levensgevaar was.

%d bloggers liken dit: