Aangescherpte abortuswet toch van kracht in Polen

Er komt in Polen een zo goed als totaalverbod op abortus. Dat heeft het Poolse Constitutionele Hof aangekondigd. De Poolse regering neemt de wet naar alle waarschijnlijkheid snel over. In Warschau gingen duizenden mensen de straat op om tegen de wet te protesteren, ook in andere steden braken protesten uit.

De aangescherpte abortuswet zorgde eind 2020 al voor massale protesten en demonstraties. De wet werd toen uitgesteld, maar lijkt er nu toch te komen. Abortus wordt dan alleen toegestaan als de moeder in levensgevaar is, of als er sprake is van verkrachting of incest. Het afbreken van de zwangerschap als de foetus ernstige afwijkingen vertoont is niet meer mogelijk. Volgens het Hof is een abortus om deze reden in strijd met de grondwet.

%d bloggers liken dit: