Stem op een vrouw: Wieke Paulusma (D66)

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 lichten we verschillende vrouwelijke politici uit. Deze keer: Wieke Paulusma, nummer 15 op de lijst van D66. ‘Onze democratie is te kwetsbaar om alleen aan politici over te laten. Democratie is van ons allemaal. En iedereen moet mee kunnen en mogen doen. Mee beslissen over zaken die ons allemaal aangaan.’

Wieke Paulusma (Emmen, 5 december 1978) is namens D66 lid van de gemeenteraad in Groningen en werkt daarnaast als projectleider in het UMCG en het Ommelander Ziekenhuis. Van huis uit is zij wijkverpleegkundige. Als raadslid heeft ze onder meer de onderwerpen Emancipatie & diversiteit, Zorg & welzijn en lokale democratie in haar portefeuille.

Over haar stap om naar Den Haag te gaan zegt ze: ‘Ik vind het wel belangrijk om als vrouw je vinger op te steken als zo’n kans zich voordoet. Het is ook belangrijk dat de Tweede Kamer representatief is.’ In dat licht vindt ze het dan ook van belang dat ook het Noorden van Nederland in de landelijke politiek vertegenwoordigd is.

Leuk detail: haar verkiezingsfilmpje is opgenomen voor het standbeeld van arts en feministisch activiste Aletta Jacobs, voor wie Paulusma grote bewondering heeft. ‘‘Ik vind haar echt een pionier. Niet alleen voor wat ze in haar vak heeft betekend, maar ook voor haar betekenis rondom het vrouwenkiesrecht. Ik denk dat het belangrijk is dat elke tijd dat soort vrouwen heeft. Je ziet nu wat er gebeurt in Amerika als andere mensen zoals Kamala Harris aan de macht komen.’ (RTV Noord).

In 2017 won Paulusma de Els Borst Inspiratieprijs vanwege haar inzet voor meer vrouwen in de politiek en in topbesturen. In 2019 mocht ze een Europese prijs voor democratische vernieuwing ontvangen: de Innovation in Politics Award. Ze kreeg de prijs voor haar betrokkenheid bij de Coöperatieve Wijkraad in de Groningse Oosterparkwijk.

%d bloggers liken dit: