Eileen Collins: de eerste vrouw die een Space Shuttle bestuurde

Eileen Marie Collins (1956) was op 3 februari 1995 de eerste vrouw ter wereld die een Space Shuttle bestuurde, en later ook de eerste vrouwelijke shuttlecommandant. Ze was bovendien de eerste persoon ter wereld die met een ruimtevoertuig een zogenaamde 360°-pitch (backflip-manoeuvre) uitvoerde, zodat de buik van het voertuig door astronauten van het International Space Station kon worden geïnspecteerd op eventuele schade.

Eileen Collins
NASAThis image or video was catalogued by Johnson Space Center of the United States National Aeronautics and Space Administration (NASA) under Photo ID: s93e5033. This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons: Licensing Public domain, via Wikimedia Commons

Al op jonge leeftijd had Collins een passie voor vliegen. Met het geld dat ze met bijbaantjes verdiende nam ze op haar negentiende vlieglessen. In 1978 haalde ze haar bachelor in wiskunde en economie aan de universiteit van Syracuse in New York en werd toegelaten tot de pilotenopleiding van de Air Force in Oklahoma, waar ze de eerste vrouwelijke vlieginstructeur werd. Ze volgde daarna nog verschillende opleidingen in onder meer operationeel onderzoek en ruimtevaartsystemen. In 1990 werd Eileen Collins geselecteerd als astronaut.

In 1995 nam ze als shuttlepiloot deel aan de missie STS-63, die als doel had om in een baan om het Russische ruimtestation Mir te komen. In 1999 werd ze de eerste vrouwelijke shuttlecommandant. In 2005 was ze commandant op de eerste shuttlevlucht na het ongeluk met de Columbia in 2003. Tijdens deze missie voerde ze met het ruimtevoertuig de Discovery, als eerste persoon ter wereld, de 360°-pitch uit.