Econoom Marieke Blom wint Vrouw in de Media Award 2020

Hoofdeconoom van ING Nederland Marieke Blom is de winnaar van de twaalfde landelijke Vrouw in de Media Award 2020. De award wordt uitgereikt aan vrouwelijke deskundigen die zich in de media profileren en is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt.

Economie op heldere wijze geduid
Samen met spoedeisende eerstehulparts Heleen Lameijer en conservator Abbie Vandivere kreeg Marieke Blom de meeste stemmen. De jury koos uit de top drie unaniem voor Blom, omdat ze haar expertise breed heeft gedeeld in de media (radio, televisie, kranten, in podcasts, internet en op social media). Ze is in haar optredens een baken van rust in de financiële hectiek van 2020 en weet ingewikkelde economische onderwerpen op een heldere manier voor een breed publiek toegankelijk en begrijpelijk te maken. De stemmers: “Een vrouw in een stoel waar meestal mannen zitten. Marieke Blom geeft zeer goede uitleg over effect van coronamaatregelen op de gehele economie. Duidelijke analyses en to-the-point. Ze is een rolmodel; een vrouw die binnen een mannenbolwerk een pad vrijmaakt voor andere vrouwen om zich te profileren voor wat ze waard zijn! Door haar ga je economie beter begrijpen en leuk vinden. Helder, zakelijk, kort en gewoon leuk. Een topeconoom.”

Zichtbaar in de media
De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Janneke van Heugten van mediaplatform Vaker in de Media en Marga Miltenburg van sprekersbureau ZijSpreekt. Met de verkiezing van de jaarlijkse Vrouw in de Media Awards (sinds 2009) willen ze vrouwen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden. Het percentage vrouwelijke deskundigen in de Nederlandse nieuwsmedia (radio, kranten, televisie en nieuwssites) schommelt al jaren rond de 20% en neemt nauwelijks toe.

Over de Vrouw in de Media Award
Het publiek bepaalde met het uitbrengen van een stem op Vrouwindemedia.nl wie van de genomineerden zich het beste heeft geprofileerd in de media. Vervolgens maakte de jury bestaande uit Marianne Verhoeven (hoofdredacteur maandblad Opzij en voorzitter van de jury), Ann-Lynn Hamelink (eindredacteur/presentatrice RTL-Z) en Maria Punch (stemcoach, presentatietrainer BNR-radio) een keuze uit de drie experts die de meeste stemmen kregen. Eerdere winnaars van de award zijn Iva Bicanic, landelijk coördinator Centrum Sexueel Geweld, atleeDafne Schippers tot Neelie Kroes.

Eerder werd de award gewonnen door o.a. cardioloog Janneke Wittekoek, atlete Dafne Schippers, longarts Wanda de Kanter, Femke Halsema en Neelie Kroes.