Kort nieuws week 5: VVD en CDA sceptisch over gelijke beloning m/v, Stacey Abrams genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

VVD en CDA sceptisch over voorstel gelijke beloning mannen en vrouwen
Deze week besprak de Tweede Kamer de initiatiefwet van o.a. GroenLinks, SP, PvdA en 50Plus. Zij willen dat werkgevers met meer dan 250 werknemers moeten bewijzen dat zij mannen en vrouwen gelijk belonen. Ook krijgen werknemers het recht om geanonimiseerd te zien wat collega’s in dezelfde of vergelijkbare functies verdienen. De VVD ziet weinig in het voorstel en is bang voor een ‘bureaucratisch kanon’. Het antwoord van Lilianne Ploumen:

Stacey Abrams genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede
De Amerikaanse advocate, politica van de Democratische Partij en activiste Stacey Abrams is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede voor haar inspanningen voor ‘geweldloze verandering via de stembus’. Door haar strijd tegen kiezersonderdrukking en haar inzet voor kiesregistratie van zwarte Amerikanen en Latino’s wist ze met haar organisatie 800.000 nieuwe kiezers te mobiliseren in de staat Georgia. Andere kandidaten zijn Greta Thunberg en Aleksej Navalny.

Woede in het Verenigd Koninkrijk over seksistische corona-advertentie
De Stay Home. Save Lives. advertentie van het Verenigd Koninkrijk is niet goed gevallen. De advertentie toont vrouwen die strijken, schoonmaken en kinderen thuisonderwijs geven, terwijl er slechts één – bankhangende – man te zien is. Mandu Leid, de leider van de Women’s Equality Party: ‘Dit soort typecasting doet mijn bloed echt koken. De mensen die dit hebben gemaakt zijn dinosaurussen.’

Baas Tokio 2020: ‘Vrouwen praten te veel’
Hoewel de Olympische Spelen beweert zich in te zetten voor empowerment van meisjes en vrouwen, is deze boodschap nog niet helemaal ingedaald bij Yoshiro Mori, de voorzitter van het organisatiecomité van de Spelen in 2020. Als hem wordt gevraagd naar het verbeteren van de diversiteit binnen het Japans Olympisch Comité, antwoordt hij: ‘Als we meer vrouwelijke bestuursleden aanstellen, moeten we wel hun spreektijd beperken.’ Hij meent dat vrouwen anders niet stoppen met praten. ‘Een bestuursvergadering met veel vrouwen blijft maar doorgaan. Vrouwen voelen veel rivaliteit. Als eentje wat zegt, moeten de anderen zo nodig ook wat zeggen.’ Zijn opmerkingen veroorzaakten grote ophef, maar de IOC vond het niet nodig hem de laan uit te sturen. Lees meer over seksisme en discriminatie in Japan.

%d bloggers liken dit: