Stem op een vrouw: Nevin Özütok (GroenLinks)

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 lichten we verschillende vrouwelijke politici uit. Deze keer: Nevin Özütok (GroenLinks), nummer 17 op de lijst. ‘Het streven naar gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid zit in alles wat ik doe. Daar wil ik me de rest van mijn leven voor inzetten.’

Nevin Özütok (1960) werd geboren in het Turkse Adana. Op haar twaalfde verhuisde ze met haar moeder naar Amsterdam, waar haar vader in de scheepsbouw werkte. Ze wilde graag studeren, maar dat bleek in een groot gezin met kleine kinderen erg lastig. Toch startte ze later met een hbo-opleiding en maakte in de avonduren haar studie sociologie af, waarna ze aan de slag ging als FNV-vakbondsbestuurder.

Voor GroenLinks was ze gemeenteraadslid en wethouder in Amsterdam. Sinds 2017 is ze Tweede Kamerlid met Emancipatie en Binnenlandse Zaken in haar portefeuille. Haar politieke belangstelling begon al vroeg: ‘In het dorp in Turkije waar ik toen woonde, waren er problemen met het drinkwater. Een gepensioneerde lerares mobiliseerde de mensen en verzamelde handtekeningen. Binnen een jaar was het probleem opgelost. Ik leerde dat politiek het leven van mensen kan veranderen.’

Als Tweede Kamerlid werkte Özütok onder meer mee aan de verankering van gelijke behandeling van LHBTQI+ mensen en gehandicapten in de grondwet. Ook zet ze zich voor het wegnemen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Ook maakte ze zich hard voor structurele financiering van de herdenking van het Nederlandse slavernijverleden. Deze motie werd door het kabinet aangenomen.