Kort nieuws week 6: Vrouwenrechtenactiviste Loujain Al-Hathloul vrijgelaten, verzet tegen God als ‘Hij’ houdt aan

Saoedische activiste Loujain Al-Hathloul vrijgelaten
De Saoedische vrouwenrechtenactiviste Loujain Al-Hathloul is vrijgelaten. De 31-jarige Al-Hathloul streed voor het recht om te mogen autorijden voor vrouwen en voor afschaffing van het mannelijke voogdijschap. In 2018 werd ze gearresteerd, ironisch genoeg slechts enkele weken voor het verbod op autorijden voor vrouwen werd opgeheven. Pas in 2021 werd ze veroordeeld tot bijna zes jaar gevangenisstraf, waarvan bijna drie jaar voorwaardelijk. Tijdens haar rechtszaak vertelde ze over marteling en misbruik tijdens de verhoren. Overigens meldt haar familie dat Al-Hathloul niet vrij is: ze mag Saoedi-Arabië niet verlaten.

Yoshiro Mori treedt af als voorzitter Japans Olympisch comité om vrouwonvriendelijke opmerkingen
Mori liet zich vorige week negatief uit over vrouwen in de boardroom. Volgens hem zouden ze niet ophouden met praten, waardoor vergaderingen maar door en door gingen. Na aanhoudende kritiek, ook van belangrijke sponsors, treedt Mori nu af. Oud-schaatsster Seiko Hashimoto wordt genoemd als zijn opvolger.

Nieuw kinderboek ‘Mama is minister-president’ speelt met genderstereotyperingen
Toen Sigrid Kaag lijsttrekker werd van D66, zat auteur Marieke Visser zich te verbijten voor de tv. Niet omdat er een vrouw aan het roer kwam bij de partij, maar om de beeldvorming rondom een vrouwelijke lijsttrekker. Dat moest voor haar dochtertje van zeven anders worden. Samen met Ody Neisingh besloot ze een kinderboek te schrijven met de titel: Mama is minister-president. Deze week werd het boek gelanceerd. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan Lilianne Ploumen, Sigrid Kaag, Lilian Marijnissen en Esther Ouwehand.

Verzet tegen God als ‘Hij’ houdt aan
Een groep vrouwelijke academici en theologen dringt er bij het Nederlands Bijbelgenootschap op aan de hoofdletter voor verwijzingen naar God en Jezus in de nieuwe bijbelvertaling niet opnieuw in te voeren. Ze noemen dat voor vrouwen ‘een klap in het gezicht’ en ‘een stap achteruit om als gelijkwaardig te worden beschouwd’, meldt Trouw.