Stem op een vrouw: Anne Kuik (CDA)

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 lichten we verschillende vrouwelijke politici uit. Deze keer: Anne Kuik, nummer 3 op de lijst van het CDA.

Anne Kuik, 2017. Elvike Imelman, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Anne Kuik (Emmen, 22 januari 1987) is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA, waarvoor ze met voorkeursstemmen werd verkozen. Eerder was ze raadslid en fractievoorzitter van het CDA in haar woonplaats Groningen.

In de Kamer houdt Kuik zich bezig met het middelbaar beroepsonderwijs, het preventiebeleid van de volksgezondheid, ontwikkelingssamenwerking en bestrijding van mensenhandel en gedwongen prostitutie. Het CDA wil een verbod op betaalde seks. “Prostitutie betekent per definitie ongelijkwaardigheid,’ zegt Kuik. ‘De meeste prostituees zouden eigenlijk geen seks willen met de man die voor hen staat. Maar het gebeurt toch, omdat er wordt betaald. De instemming wordt dus afgekocht, de vrouw is een product. Dat kán niet meer in deze moderne tijd.’ Ze maakte ook een podcast over het onderwerp, waar ze in gesprek gaat met sekswerkers, hulpverleners en andere betrokkenen.

Als haar wordt gevraagd hoe ze hoopt dat Nederland er over vier jaar voor staat, noemt ze drie dingen: ‘Ik wil dat we bizarre getallen, zoals dat 1 op de 5 vrouwen tussen 18-24 jaar te maken heeft met fysiek seksueel geweld, ver naar beneden hebben gekregen. Dat jongeren een studie kunnen volgen zonder enorme schulden op te bouwen door het leenstelsel. En dat starters de kans hebben om een huis te kopen.’

Kuik maakt ook deel uit van de parlementaire enquêtecommissie naar de gaswinning in Groningen, haar woonplaats. Ze vindt het belangrijk om ervoor te zorgen dat de problemen rondom de gaswinning in het gebied hoog op de agenda blijven staan.