Gamechanger Renske Leijten: ‘Ik heb tegen die ouders gezegd: ik laat niet los. Ik ga jullie helpen tot het gaatje.’

Renske Leijten (1979) is als sinds 2006 Tweede Kamerlid voor de SP en zal dus al aan haar vijfde termijn beginnen na de verkiezingen van 17 maart. Na twaalf jaar met veel verve de portefeuille zorg te hebben beheerd, kreeg ze na de laatste verkiezingen financiën, de euro en Europa namens de SP onder haar hoede. Dat deed ze weer net zo overtuigend en ze beet zich samen met Pieter Omtzigt van het CDA vast in de toeslagenaffaire, waardoor er na het vernietigende eindrapport eindelijk gerechtigheid gloort aan het einde van de pikdonkere tunnel voor de betrokken ouders. Renske staat tweede op de lijst en zal ongetwijfeld nog meer voorkeursstemmen krijgen dan bij de vorige verkiezingen. OPZIJ sprak met deze bevlogen en fanatieke politica over haar persoonlijke ambities en haar hoop voor de politiek.

Hoe beviel die samenwerking met Pieter Omzigt. Zijn partij zit immers in de coalitie die jullie voortdurend het vuur aan de schenen leggen?
‘Ik gun veel meer onderwerpen in de Tweede Kamer een samenwerking tussen iemand van de coalitie en iemand van de oppositie. Het is toch gek om te doen alsof sommige onderwerpen alleen van de oppositie of de coalitie zijn? Uiteindelijk controleren we met z’n allen de regering. Het is niet alleen de taak van de oppositie om problemen bloot te leggen en niet alleen de taak van de coalitie om die dan op te lossen. Pieter is als eerste begonnen met het stellen van hele goede Kamervragen. Hij werd toen volledig het bos ingestuurd. De gamechanger van mijn werk kwam toen ik een meldpunt voor de gedupeerde ouders startte. Toen ging het heel hard en kreeg ik voor het eerst zicht op hoe groot dit probleem eigenlijk was. Die meldingen waren heel heftig. Toen hebben we een team samengesteld om al die mensen te kunnen bellen. ‘

‘Aanvankelijk had de regering gezegd dat het om een paar onderzoeken tussen 2013 en 2017 ging, maar aan de telefoon sprak ik met mensen bij wie het al in 2008 was fout gegaan. We kwamen er toen achter dat de gemene deler was dat iedereen te horen had gekregen dat hij of zij zich met opzet en grove schuld niet aan de wet hadden gehouden. Die verhalen heb ik in de zomer van 2019 allemaal opgetekend en die zijn zeker van belang geweest. Ik heb toen een zwartboek met aanbevelingen geschreven dat de vinger op de zere plek legde. Toen ik dat zwartboek aanbood aan de staatssecretaris waren er ook heel veel ouders aanwezig. Ouders zeiden dat het voor hen hiermee nog lang niet klaar was en dat ze met mij actie wilden voeren. Zij zagen, en ik weet dat dat heel emotioneel was voor veel ouders, ik ben niet alleen. Is jouw auto ook van de weg gehaald? Heb jij jouw huis ook moeten verkopen? Ik heb tegen die ouders gezegd: ik laat niet los. Ik ga jullie helpen tot het gaatje. Dat dat zou betekenen dat ik nu, anderhalf jaar later, nog dagelijks contact met ze had en dat we nog steeds best moeten knokken voor de genoegdoening, had ik niet voorzien. Dat het zo’n groot schandaal zou zijn, had ik ook niet voorzien, maar die belofte kom ik wel na.’

Dit is een fragment uit het artikel ‘Gamechanger Renske Leijten’ van Nina Klaassen. Het volledige stuk staat in het februari/maartnummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.