Kort nieuws week 7: Iraanse skicoach mag van man niet naar WK, South-Carolina verbiedt vrijwel alle abortussen

Ngozi Okonjo-Iweala, 2008. International Monetary Fund (photographer uncredited), Public domain, via Wikimedia Commons

Ngozi Okonjo-Iweala benoemd als directeur Wereldhandelsorganisatie
De Nigeriaans-Amerikaanse Ngozi Okonjo-Iweala is deze week definitief benoemd als directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Ze is daarmee de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die de positie bekleedt. Eerder was de 66-jarige ontwikkelingseconoom topvrouw bij de Wereldbank en minister van Financiën in Nigeria.

Iraanse skicoach mag van haar man niet naar WK Alpineskiën
De coach van het Iraanse vrouwenteam alpineskiën, Samira Zargari, mag niet afreizen naar het WK Alpineskiën in het Italiaanse Cortina d’Ampezzo. Haar man heeft haar verboden Iran te verlaten. Volgens de Iraanse wet heeft hij dat recht. Het is niet de eerste keer dat een atlete niet kan deelnemen aan internationale kampioenschappen omdat haar man het niet wil hebben. In 2015 miste voetbalster Niloufar Ardalan de Asian Cup omdat haar man haar paspoort had ingenomen.

South-Carolina verbiedt vrijwel alle abortussen
De gouverneur van de Amerikaanse staat South Carolina, Henry McMaster, heeft deze week een wet ondertekend die bijna alle abortussen in de staat verbiedt. De nieuwe wet staat abortussen alleen toe onder bijzondere omstandigheden, zoals verkrachting, incest of als het leven van de zwangere in gevaar is. Planned Parenthood, de Amerikaanse gezondheidsorganisatie voor vrouwen, noemt de wet ongrondwettelijk en heeft een rechtszaak tegen de staat aangespannen.