10 jaar na de Arabische Lente: wat heeft het vrouwen opgeleverd?

Dit jaar precies tien jaar geleden vonden in Tunesië, Egypte en Libië revoluties plaats. Vrouwen stonden in de voorlinie. Acht jaar later waren de dictaturen in Soedan en Algerije aan de beurt. Weer liepen vrouwen voorop. Wat heeft het de vrouwen opgeleverd? Op zoek naar blijken van vooruitgang, de plussen en de minnen. Onderzoeker Faïrouz ben Salah sprak met verschillende vrouwenactivisten uit deze landen, waaronder met Yosra Fraouis, (44), voorzitter van de grootste en oudste vrouwenorganisatie van Tunesië.

10 jaar na de arabische lente

Wat heeft de revolutie qua vrouwenrechten opgeleverd?
“Tot onze verbazing kwamen al onze rechten ineens op losse schroeven te staan. Er waren voortdurend clashes tussen feministen en salafisten, die protestmarsen hielden waarbij zij het vooral op vrouwenrechten gemunt hadden. Daar kwam de verkiezingsoverwinning van Ennahda (de moslim-democratische partij) bovenop. Ennaha wilde in de nieuwe grondwet regelen dat vrouwen en mannen elkaar aanvullen in plaats van het gelijkheidsbeginsel. Stel je voor! Dan waren wij terug bij af geweest. Maar hoe groter de weerstand, hoe groter onze vastberadenheid. Wij deden er steeds een schepje bovenop en zijn als sterkste uit de bus gekomen. De grondwet is het bewijs. Daarin staat dat vrouwen en mannen gelijk zijn, dat er evenveel vrouwen als mannen op kieslijsten moeten staan, en dat de regering zich moet inspannen tegen seksueel geweld.”

Wat gaat er nu goed en wat minder?
“Er zitten meer vrouwen op beslisfuncties. Daardoor worden stereotypen ontkracht. Maar wij verloren ons gevecht voor gelijk erfrecht.”

Dit is een fragment uit het artikel ‘10 jaar na de Arabische Lente: Een ijskoude winter’ van Faïrouz ben Salah. Het volledige stuk staat in het februari/maartnummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.

%d bloggers liken dit: