Stem op een vrouw: Queeny Rajkowski (VVD)

Queeny Rajkowski (1988) staat komende verkiezingen op de dertiende plek voor de VVD. Op dit moment is ze nog gemeenteraadslid in Utrecht en werkt ze bij Valtech als head of learning and development, maar met haar hoge plek op de lijst is ze bijna zeker van een Kamerzetel. “Ik vind dat het voor iedereen aantrekkelijk moet zijn om te werken. Ook als je dat parttime wilt doen en ervan baalt dat je hele salaris naar de kinderopvang gaat, of als je een onderneemster bent die met creatieve ideeën wil meebouwen aan Nederland en onze voorzieningen, dan moet dat gewoon kunnen.”

Foto: Meinita Fotografie

Hoe bent u op de kandidatenlijst terechtgekomen?
“Het selectie-proces is, terecht, best intensief. Van het schrijven van brieven en het voeren van gesprekken tot het maken van online testen. De leden van onze vereniging hebben uiteindelijk het laatste woord. Het belangrijkste vond ik om tijdens het proces te laten zien welke problemen ik zou willen aanpakken. Ik zit niet in de politiek om een kopie van anderen te zijn.”

Hoe bereidt u zich voor op een mogelijk Kamerlidmaatschap?
“Ik ben op dit moment zeven jaar gemeenteraadslid in Utrecht en ik heb daar geleerd dat de beste voorbereiding luisteren is. Het liefst zou ik nu dan ook langs de deuren gaan en op werkbezoek, maar dat kan nu helaas niet. Daarom heb ik mijn agenda digitaal (deels) opengezet. Via www.calendly.com/queenyrajkowski kan iedereen een digitaal koffi emoment met mij inplannen om mij iets mee te geven voor de Tweede Kamer.”

Welke reacties heeft u gekregen?
“Ik heb veel hele lieve berichtjes van mensen dichtbij gekregen, maar ook van onbekenden op Twitter. Dat was echt hartverwarmend op te lezen. Ik heb er in ieder geval erg veel zin in.” Wat verwacht u van het werk in de Tweede Kamer? “Ik denk dat het wel pittig is. We zijn bezig om zo snel mogelijk bij de eindstreep van deze crisis te komen. Daarvoor speelden er natuurlijk ook al belangrijke onderwerpen zoals klimaat, veilig zijn op straat, emancipatie en discriminatie en betaalbaar wonen voor de middenklasse. Welke portefeuille ik ook krijg, ik zal ervoor moeten zorgen dat we ons goed door de crisis heen slaan, zodat we straks sterker verder kunnen.”

Dit is een fragment uit het interview ‘Aspirant-Kamerlid: Queeny Rajkowski’. Het volledige stuk staat in het februari/maartnummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.

%d bloggers liken dit: