Schaatskoningin Yvonne van Gennip won 3 keer Olympisch goud en steunt nu jonge sporters

Ze is een van de meest succesvolle schaatsters van Nederland: Yvonne van Gennip. Op de Olympische Spelen van 1988 in Calgary wist ze drie gouden medailles binnen te slepen en liet daarmee de onoverwinnelijk geachte DDR-concurrentes ver achter zich.

UweFan, CC BY 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by/3.0, via Wikimedia Commons

Op 23 februari 1988 won ze op de 3000 meter haar allereerste gouden plak. Ze reed daarmee ook meteen het wereldrecord aan flarden. Op 27 en 28 februari veroverde ze het goud op de 1500 en de 5000 meter. Opvallend was dat ze kort voor de Spelen nog met haar voet in het gips zat. Later zei ze daarover dat het het feit dat ze daardoor uitgerust aan de Spelen begon en niemand bovendien iets van haar verwachtte, had bijgedragen aan haar prestaties. Naast haar Olympische medailles won ze diverse prijzen op all-round en afstandstoernooien. In 2017 won ze de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

Yvonne Maria Thérèse van Gennip (Haarlem, 1964) was altijd al een sportieveling. Als jong meisje deed ze onder meer aan korfbal, softbal, zwemmen en paardrijden. Ook na haar carrière als profschaatster bleef ze actief in de sportwereld. Ze werd teammanager bij de nationale schaatsselectie en zorgt ervoor dat alles tijdens internationale schaatswedstrijden op rolletjes loopt. Via haar eigen Yvonne van Gennip Talent Fonds helpt ze jonge talentvolle sporters met financiele ondersteuning, zodat zij zich volledig op hun sportcarrière kunnen richten en de top kunnen behalen. Sinds 2020 werd ze actief in een voor haar nieuwe sport: voetbal. Als voorzitter bij de Telstar-vrouwen wil ze de voetbalvrouwen van de beloftencompetitie naar de Eredivisie Vrouwen leiden.