Bedenktermijn bij abortus opnieuw onder vuur

Vrouwen die een abortus willen ondergaan moeten op dit moment nog een bedenktermijn van vijf dagen krijgen. D66, PvdA en GroenLinks willen dat deze verplichte bedenktijd zo snel mogelijk uit de wet verdwijnt. D66 werkt hiervoor aan een wetsvoorstel en PvdA en GroenLinks dienen vandaag samen een motie in.

Het is D66, PvdA en GroenLinks al jaren een doorn in het oog: de verplichte bedenktijd van vijf dagen bij abortus. Zij vinden dat vrouwen heel goed zelf kunnen bepalen of er extra bedenktijd nodig is en dat professionals en zorgverleners dat proces nu al uitstekend begeleiden. De partijen krijgen steun van verschillende organisaties, waaronder het Humanistisch Verbond, de Bovengrondse en Bureau Clara Wichmann. Gezamenlijk roepen zij op de bedenktijd af te schaffen. Ook Rutgers, Kenniscentrum voor seksualiteit staat daarachter. Zij noemen de vijf dagen verplichte bedenktijd ‘te star en te dwingend’. Ook wijzen ze erop dat de bedenktijd extra drempels opwerpt, omdat bijvoorbeeld de abortuspil na negen weken niet meer is toegestaan.

Partijen als de ChristenUnie en de SGP zijn tegen de afschaffing ervan. Zij vinden dat de bedenktermijn nodig is om overhaaste besluiten te voorkomen. Demissionair minister Hugo de Jonge heeft al aangegeven voor de verkiezingen geen controversiƫle medisch-ethische kwesties meer te behandelen.