Kort nieuws week 8: Kamermeerderheid wil af van bedenktermijn abortus, VU start met gratis menstruatieproducten

Voor het eerst een Kamermeerderheid voor afschaffen verplichte bedenktijd bij abortus
Vrouwen die een abortus willen ondergaan hebben op dit moment nog een verplichte bedenktermijn van vijf dagen. Deze week dienden Partij van de Arbeid (PvdA) en GroenLinks een voorstel in om de verplichte bedenktijd te schrappen. Met een ruime Kamermeerderheid werd dit voorstel aangenomen. De afgelopen jaren werd er al eerder over dit voorstel gestemd, maar het haalde nooit een meerderheid. Omdat het demissionaire kabinet heeft aangegeven voor de verkiezingen geen medisch-ethische kwesties meer te behandelen is het nog wel de vraag hoe snel het besluit wordt uitgevoerd.

VU start met gratis menstruatieproducten
De Vrije Universiteit van Amsterdam is gestart met het verstrekken van gratis menstruatieproducten. Volgens studentenvakbond SRVU, die het initiatief nam, zijn er ook in Nederland veel vrouwen die geen geld hebben voor maandverband en tampons. De VU is de eerste universiteit in Nederland die menstruatieproducten aanbiedt.

Opnieuw honderden schoolmeisjes ontvoerd in Nigeria
In Nigeria zijn gewapende mannen een school binnengevallen en hebben 317 meisjes ontvoerd. Vorige week werden er op een andere school al 27 meisjes ontvoerd, die nog steeds worden vastgehouden. Het is nog onduidelijk wie er achter de ontvoeringen zit. In december werden er 400 scholieren ontvoerd door Boko Haram, zij zijn inmiddels vrijgelaten.

Overgang op de werkvloer vaak taboe
De combinatie van werk en de overgang valt 60 procent van de vrouwen zwaar, zo blijkt uit onderzoek van vakbond CNV onder ruim tweeduizend vrouwelijke werknemers. Dat meld Trouw. Een op de tien respondenten geeft zelfs aan dat de overgang tot een burn-out heeft geleid. Vrouwen in de overgang lopen vaak tegen fysieke en mentale klachten aan, maar daarover praten op de werkvloer gebeurt vrijwel nooit. Niet door werkgevers, maar ook niet door de vrouwen zelf.