Sylvana Simons krijgt Ribbius Peletier-penning 2021

Politica Sylvana Simons, lijsttrekker van de partij BIJ1 en voormalig gemeenteraadslid van Amsterdam ontvangt dit jaar de Ribbius Peletier-penning voor haar strijd tegen seksisme en racisme.

sylvana simons

Ze krijgt de onderscheiding omdat zij volgens de jury ‘een voorbeeld is voor de volgende generatie vrouwen en omdat zij zich publiekelijk uitspreekt over de combinatie van seksisme en racisme en zo sociale onveiligheid in de politiek bespreekbaar maakt’. De jury noemt deze bewustwording belangrijk, omdat een onveilige politiek klimaat vrouwen kan afschrikken deel te nemen aan de politiek.

Ribbius Peletier-penning
De Ribbius Peletier-penning is vernoemd naar Liesbeth Ribbius Peletier. Zij was de eerste vrouwelijke gedeputeerde van Noord-Holland en zette zich haar hele leven in voor vrouwenrechten. De viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht in 2019 was voor de Provinciale Statetn de aanleiding deze onderscheiding vijf jaar lang uit te reiken aan vrouwen die zich inzetten voor de positie van vrouwen in de Noord-Hollandse politiek. In 2020 ging de prijs naar gemeenteraadslid Manja van der Weit voor haar iniatief ‘Vrouwen in de Purmerendse politiek’. In 2019 mocht Devika Partman de onderscheiding in ontvangst nemen voor haar initiatief ‘Stem op een vrouw’.

%d bloggers liken dit: