Kort nieuws week 9: Bibian Mentel neemt afscheid van naasten, vrouwen in de politiek ontmoeten meer online haat

Geen behandeling meer mogelijk voor Bibian Mentel
Paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel heeft uitzaaiingen in de hersenen en behandeling is niet meer mogelijk. Artsen hebben haar aangeraden afscheid te nemen van haar naasten. Mede dankzij Mentel staat snowboarden sinds 2014 op het paralympisch programma. In Sotsji behaalde ze de allerleerste paralympische gouden medaille. Vier later, in Pyeongchang, won ze twee keer goud.

DWDD, CC BY 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by/4.0, via Wikimedia Commons

Vrouwen in de politiek ontmoeten meer online haat
Tien procent van alle tweets gericht aan vrouwelijke politici bevat haat of agressie, meldt De Groene Amsterdammer in een uitgebreid artikel. Vrouwen die de politieke arena betreden kunnen rekenen op online recensies over hun stem, lichaam, religie of huidskleur. Politieke partijen vrezen dat jonge vrouwen terugschrikken. Sigrid Kaag: ‘Het is vooral het zelfbeeld van Nederland dat problematisch is. Wij zijn een land dat investeert in vrouwen- en meisjesrechten over de hele wereld. Maar wij willen kennelijk niet erkennen dat wij in ons eigen land nog altijd vormen van misogyne excessen toestaan. Het woekert voort.’

Meisjes doen tijdens lockdown meer in huishouden dan jongens
Volgens The Guardian doen meisjes en jonge vrouwen tussen de 14 en 24 jaar tijdens de pandemie zoveel zorgtaken dat zij te weinig tijd overhouden voor hun school of studie. 66% gaf aan dat zij meer tijd kwijt zijn aan koken voor het gezin, bij de jongens was dat 31%. Ook besteedden de meisjes meer tijd aan boodschappen doen en zorgen voor broertjes en zusjes.