Internationale Vrouwendag 2021: activiteitenkalender

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag en ondanks de coronacrisis worden er ontzettend veel (online) activiteiten georganiseerd. We lichten er een aantal uit.

7 maart

11.00: Online event over de geschiedenis van de strijd voor kiesrecht in Nederland en de (voormalige) overzeese gebieden. Madeleijn van den Nieuwenhuizen (rechtshistoricus en mediacriticus) en Devika Partman (Stichting Stem op een Vrouw) vertellen vanuit het Nationaal Archief over de strijd en rol van vrouwen bij de verkrijging van het kiesrecht in Nederland en de (voormalige) overzeese gebieden. Moderator is Clarice Gargard. Lees meer.

16.00: De VVAO organiseert een online dialoog met als thema ‘Het vrouwenvraagstuk in deze verontrustende tijd’. Met Marianne Verhoeven (hoofdredacteur/eigenaar OPZIJ), Christien Brinkgreve (voorzitter Raad van Toezicht Atria), Marguerite Soeteman-Reijnen (voorzitter SER Topvrouwen), en Anneke van Doorne-Huiskes (emeritus-hoogleraar sociologie). Lees meer.

19.00-20.30: GroenLinks organiseert de Zoom-Talkshow ‘Meer Feminisme’ over de positie van vrouwen in de samenleving. Het zal onder meer gaan overgoede zorg, gendergelijkheid en diversiteit. Lees meer.

8 maart

10.00 -11.00 uur: Het Instituto Cervantes en EUNIV NL organiseren een rondetafelgesprek over het thema Vrouwen en Muziek. Diverse specialisten uit verschillende Europese landen gaan in gesprek over de rol van de vrouw in de wereld van de muziek, als inspiratiebron, als muzikaal vertolker en als componist; zij bespreken de stilte die hen ten deel is gevallen in loop van de geschiedenis; praten over hun talent en creativiteit, hun verdiensten en hun erfenis; ook kijken ze naar de uitdagingen die er liggen in het heden en in de toekomst. Lees meer.

10.00 -12.00 Stichting HEAR ME organiseert een online conferentie over seksueel geweld. Hierbij wordt ook het mannenpaneel gelanceerd, waarin mannen vertellen waarom zij willen luisteren. Met onder meer tv-maker Sinan Can en longarts Wanda de Kanter. Lees meer.

Vanaf 12.00: Lijsttrekkersdebat over gendergelijkheid bij Nieuws BV op NPO Radio 1. Women Inc levert input op de stellingen.

12.00-13.00 Stichting van de Arbeid organiseert het webinar ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid‘ over de emancipatie en economische zelfstandigheid van vrouwen sinds de jaren ’90. Lees meer.

13.00-17.00: Netwerk Vrouwen FNV organiseert een viering met als thema Vrouwen in de frontlinie: de vrouwen die tijdens de coronacrisis de maatschappij draaiend houden, zoals zorgmedewerkers, schoonmakers, onderwijzers, winkelpersoneel en kinderopvangmedewerkers. Er zijn workshops over onder meer gelijke beloning en een debat met politici van verschillende partijen. Lees meer.

13.00-17.00 BLOEI: een middagvullend programma voor en door vrouwelijke ondernemers met inspirerende sprekers zoals Chantal Janzen (&C), Naima Amdaouech (Punch! Club), Emilie Sobels (#workmode) en Anita Abaisa (BlackLadiesTalk). Leer van de besten en hoor welke pieken en dalen zij hebben doorstaan om hier te komen. Ontmoet andere onafhankelijke vrouwen, leer eenvoudig een webshop op te zetten en verbeter je digitale vaardigheden tijdens een van de workshops. Lees meer.

16.15-18.30: Online event ‘Diversiteit in de top, gewoon doen!’ Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseert in samenwerking met de Adviesgroep Vinkenburg en SEO Economisch Onderzoek een online event over diversiteit in de top. Lees meer.

19.30: De Balie organiseert een online gesprek over de mogelijkheden en moeilijkheden van het kijken naar verschillen tussen mannen en vrouwen. Welke gevolgen hebben aantoonbare sekseverschillen voor de manier waarop we het gesprek over gelijkwaardigheid voeren? En hoe voorkomen we stereotyperende man-vrouw hokjes, zonder biologische verschillen weg te wuiven? Sprekers zijn Iris Sommer, Stella Bergsma en Sofie Lakmaker. Lees meer.

20.30: Women’s March Nederland organiseert een online programma ‘Global sisterhood’ over inclusief feminisme. Wat speelt er in het buitenland en hoe kunnen we helpen? Lees meer.

%d bloggers liken dit: