Stem op een vrouw: Mikal Tseggai (PvdA)

Mikal Tseggai (1995) staat aankomende verkiezingen op plaats 17 voor de PvdA. Ze is een van de jongste kandidaten voor de Tweede Kamer, maar aan ervaring geen gebrek. Ze is sinds 2019 fractievoorzitter van de PvdA in Den Haag waar ze tevens het jongste raadslid is.

Hoe bent u op de kandidatenlijst terechtgekomen?
“Ik ben op mijn achttiende lid geworden van de PvdA en toen aan de slag gegaan als stagiair. Drie jaar geleden werd ik als raadslid verkozen in de mooiste stad achter de duinen: Den Haag. Hier ben sinds een jaar ook fractievoorzitter van de PvdA. Mijn motivatie haal ik uit de strijd voor gelijke kansen voor iedereen. Het is al heel lang niet meer zo dat iedereen dezelfde kansen krijgt. Van onderwijs, woningmarkt tot arbeidsmarkt – er is nog veel werk te doen. Ik heb afgelopen zomer lang nagedacht of ik moest solliciteren voor de kandidatenlijst en er met vrienden en familie over gesproken. Uiteindelijk heb ik besloten om ervoor te gaan. Want juist in de Tweede Kamer kan je echt een verschil maken en strijden voor een Nederland waar iedereen een eerlijke kans krijgt. Het was een pittige sollicitatieprocedure, maar ik ben heel blij dat ik de jongste vrouw op de kandidatenlijst van de PvdA ben geworden.”

U bent een jonge politicus. Werkt uw leeftijd in uw voordeel of uw nadeel? “Ik weet niet of je dat zo kunt zeggen, maar ik snap de vraag. Wat mij betreft hebben jongeren de toekomst, dus ik ben heel blij dat ik ook hen mag vertegenwoordigen. Jongeren zijn kwetsbaar op de woningmarkt, de arbeidsmarkt en in het onderwijs. Het is geen vanzelfsprekendheid om als mbo’ers met een bi-culturele achtergrond een stageplek te vinden. Vrouwen krijgen nog steeds te maken krijgen met zwangerschapsdiscriminatie. En dan hebben we het nog niet eens over de vaak onzekere flex-contracten van jongeren met onfatsoenlijke salarissen. Dit is mijn belevingswereld en die van mijn vrienden, dat dit zo dichtbij komt is zeker een voordeel als ik straks in de Tweede Kamer zit. De gemiddelde leeftijd van de Tweede Kamer is op dit moment 48 jaar, wat mij betreft gaat dat na 17 maart fl ink naar beneden.”

Met welke vraagstukken zou u zich willen bezighouden?
“Een van de grootste problemen in Nederland is de kansenongelijkheid in het onderwijs. Ik wil de weg vrijmaken naar een Nederland waarin alle kinderen gelijke kansen hebben in het onderwijs, ongeacht hun achtergrond. Daarnaast worden vrouwen, zeker met een bi-culturele achtergrond of als ze jong zijn, ook nog achtergesteld in Nederland. Het is hoog tijd dat we bijvoorbeeld de loonkloof gaan dichten en dat we meer vrouwen aan de top krijgen.”

Dit is een fragment uit het interview ‘Aspirant-Kamerlid: Mikal Tseggai (PvdA)’. Het volledige stuk staat in het februari/maartnummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.