Stem op een vrouw: Hanneke van der Werf (D66)

Hanneke van der Werf (1984) is met haar negende plek op de kandidatenlijst voor D66 de hoogste nieuwkomer. Dat is niet zo gek als je bedenkt welke ervaring ze meeneemt. Ze was medewerker in de Tweede Kamer en is nu actief als fractievoorzitter in de gemeenteraad van Den Haag. Daarnaast werkt ze als woordvoerder voor verzekeringsmaatschappij Aegon.

Hoe bent u op de kandidatenlijst terecht gekomen?
“Na mijn studie liep ik stage bij Den Haag Vandaag van de NOS. Ik ging daarna aan de slag op het Binnenhof als medewerker en in 2014 ben ik zelf de politiek in gegaan als gemeenteraadslid in Den Haag, waar ik inmiddels fractievoorzitter ben. Ondertussen zit ik alweer bijna zeven jaar in de raad en dat verveelt nooit. In de stad gebeurt veel. Denk aan demonstraties, het gigantische lerarentekort, maar ook aan de jaarwisseling die elk jaar weer even spannend is. Als raadslid ben je de oren en ogen van de samenleving. Dat neem ik mee naar de Tweede Kamer.”

Hoe bereidt u zich voorop een mogelijk Kamerlidmaatschap?
“Als oud-medewerker van onder anderen Pia Dijkstra in de Tweede Kamer heb ik achter de schermen een kijkje in de keuken gehad. In de gemeenteraad was dat voor de schermen, ik zat aan tafel bij de coalitieonderhandelingen nadat de coalitie uit elkaar was gevallen na het vertrek van een burgemeester en twee van corruptie verdachte wethouders. Als fractievoorzitter in zo’n roerige arena leer je snel het klappen van de zweep. Politiek is hard werken, vaak een zaak van lange adem, het helpt als je dat van tevoren beseft.”

Met welke vraagstukken zou u zich willen bezighouden?
“Ik wil graag de portefeuille veiligheid en vrouwenemancipatie, maar ook alles wat met media en democratie te maken heeft vind ik razend interessant. In de gemeenteraad van Den Haag heb ik mij onder andere hard gemaakt tegen criminele ondermijning en voor de verruiming van het ouderschapsverlof. Daarmee lopen we voorop in Nederland en heb ik echt iets kunnen betekenen voor de inwoners van Den Haag. Ik hoop dat ik dat in de Tweede Kamer ook kan gaan doen voor mensen in heel Nederland.”

Dit is een fragment uit het interview ‘Aspirant-Kamerlid: Hanneke van der Werf (D66)’. Het volledige stuk staat in het februari/maartnummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.