Stem op een vrouw: Senna Maatoug (GroenLinks)

Senna Maatoug (1989) stroomt hoog in op de lijst van GroenLinks. Vanaf plek 5 mag zij de komende vier jaar mee gaan doen. Van huis uit is Maatoug beleidseconoom. Sinds 2013 werkt ze voor de overheid, waar ze werkte bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de SER en bij het ministerie van Financiën.

Hoe bent u op de kandidatenlijst terecht gekomen?
“Ik heb mijn hand opgestoken! Iets wat ik alleen heb kunnen doen omdat mensen mij hebben aangemoedigd deze stap te zetten. Dat is voor mij ook weer een wijze les, het laat mij zien hoe belangrijk het kan zijn om die opstap voor anderen te zijn. Uiteindelijk heb ik gewoon gesolliciteerd. Dit werkt eigenlijk bij alle partijen zo. Je moet dan een heel selectieproces door en dan weet je of je het wel of niet geworden bent. De gemeenteraadsverkiezingen komen er straks ook weer aan. Ik zou zeggen voor iedereen met politieke ambities, meld je aan!”

Met welke vraagstukken zou u zich willen bezighouden?
“Ik maak me enorme zorgen over de toegenomen sociale ongelijkheid in Nederland. We zijn geen Amerika, zeker niet. Maar om dat ook zo te houden, moeten we wel de juiste keuzes blijven maken. Mijn hart gaat sneller kloppen van sociaaleconomische onderwerpen. Daarbij staan de regels rondom werk bovenaan het lijstje.”

Wat vindt u het belangrijkste punt uit uw verkiezingsprogramma? “Oeh, dat is een hele lastige vraag. Ik zou er zoveel kunnen noemen. Ik denk dan aan het minimumloon verhogen, de Green New Deal of het invoeren van brede brugklassen. Maar als ik nu echt moet kiezen, dan zou ik toch zeggen, gratis kinderopvang voor iedereen. Ik denk dat het goed is voor werkende ouders, de ontwikkeling van kinderen maar vooral ook voor hoe we met elkaar samenleven.”

Dit is een fragment uit het interview ‘Aspirant-Kamerlid: Senna Maatoug (GroenLinks)’. Het volledige stuk staat in het februari/maartnummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.