Stem op een vrouw: Hülya Kat (D66)

Hülya Kat (1983) gaat een spannende tijd tegemoet. Ze staat de komende Tweede Kamerverkiezingen op plaats 17 voor D66. Volgens de laatste peilingen staat D66 momenteel op 15 zetels, dus het gaat erom spannen. Sinds 2018 is ze raadslid in Amsterdam. Ze werkt als senior P&O adviseur bij de rechtbank Amsterdam. “Qua emancipatie is er in Nederland nog een lange weg te gaan. Ik vind dat politiek een afspiegeling moet zijn van de maatschappij. Ik hoop dat als ik in de Kamer kom, jongeren denken als zij er staat, waarom ik dan niet? Ik wil ze daar graag bij helpen.”

Hoe bereidt u zich voor op mogelijk Kamerlidmaatschap?
“Ik heb rechten gestudeerd in Groningen en ik werk bij de rechtbank in Amsterdam, waar ik me vooral bezighoud met arbeidsrecht, gezond en veilig werken en met diversiteit en inclusie. Vanuit die positie houd ik me veel bezig met voorlichting, regels, beleid vaststellen en nieuwe wetten. Ik kan mezelf dus wel verplaatsen in de rol van Tweede Kamerlid. Ik probeer mezelf er zo goed mogelijk voor klaar te stomen. Ik denk dat je van tevoren nooit weet waar je wel en niet goed in zult zijn en waar je hulp bij nodig zult hebben. Ik ga het met enthousiasme en durf tegemoet. Het is niet dat ik denk: ‘O jeetje, wat heb ik me op mijn hals gehaald’. Ik ga er gewoon voor.”

Wat is het beste advies dat u heeft gekregen?
“Sinds ik actief ben in de politiek zijn vooral de dingen die ik van huis uit heb meegekregen belangrijk. Mijn moeder is mijn grote voorbeeld. Zij heeft mij altijd gepusht om te studeren en mijn eigen geld te verdienen. Ze heeft altijd gezegd zorg dat je onafhankelijk bent, zorg voor je eigen geld, vertrouw op jezelf en blijf hard werken. Dat is waar ik mee ben opgegroeid. In de politiek geven ze me het advies om vooral niet alleen te luisteren naar de ja-knikkers om je heen, maar ook de andere geluiden te horen. Het is belangrijk dat je de juiste mensen om je heen hebt die je verder brengen. Niet alleen in de politiek, maar ook als mens. Ik heb verder niet heel veel specifieke politieke adviezen gekregen. Ik denk dat veel dingen uit mezelf komen. Ik vind het ook belangrijk om terug te geven. Ik ben nu bezig om jonge meisjes en jongens die politiek actief willen worden te helpen en te coachen om ze verder te brengen. Zo kan ik ook op een andere manier teruggeven aan de maatschappij. Dat wil ik ook wel blijven doen de aankomende jaren.”

Dit is een fragment uit het interview ‘Aspirant-Kamerlid: Hülya Kat’. Het volledige stuk staat in het februari/maartnummer van OPZIJ. Koop hier het complete nummer.