Onze favoriete tv-momenten met Sigrid Kaag (D66)

Sigrid Kaag kreeg de afgelopen weken veel complimenten over haar optredens in interviews en debatten. Ze is duidelijk, kent haar dossiers en blijft bovendien beschaafd, wat niet van iedereen in het Haagsche gezegd kan worden. Dit zijn onze favoriete momenten.

sigrid kaag

Bij VICE over nieuw leiderschap:
De interviewer toont foto’s van onder meer paus Franciscus, Sylvana Simons en Hilary Clinton en vraagt Kaag om te benoemen welke eigenschap van deze personen ze in dat nieuwe leiderschap zou willen zien. Ze noemt onder meer compassie, durf, discipline en intellect. Als er een foto van Thierry Baudet wordt getoond: ‘Daar heb ik geen commentaar. Daar nemen we niks van mee.’

Ook bij VICE, over haattweets en seksisme op social media:
‘Een klein stukje misogynie zou ik zeggen. We hebben dus nog een opdracht. Dit intimideert-en dat is ook de bedoeling- meisjes en jonge vrouwen die onzeker zijn, een andere leeftijd hebben, die hierdoor misschien denken: ‘Als ik de politiek wil ingaan en mijn nek wil uitsteken, dan krijg ik dit soort bagger over me heen. Ik denk dat we ook vanuit de politiek moeten normeren. Dat we uitstralen dat er een ondergrens is. Hoe? Door je niet weg te laten zetten. Door het te benoemen. En het gewoon verder te negeren. Doorgaan. Stug doorgaan.’

Bij Pauw, in debat met Lilianne Ploumen (PvdA) laten beide lijsstrekkers zich niet uitdagen om iets negatiefs over de ander te zeggen. Kaag: ‘Als je een bepaalde ervaring hebt, en de rust dat je weet wie je bent, dan hoef je dat niet te bewijzen ten koste van een ander. Het gaat om de idee├źn en de idealen die je wilt uitdragen. Dus sorry, deze lukt niet.’
Kijk het hier terug.

Bij Jinek, over Mark Rutte en het premierschap:
‘Ik heb veel waardering en respect voor Mark Rutte en al die jaren dat hij heeft gediend. Maar als je voor het leiderschap gaat van een partij, en daar sta ik voor bij deze verkiezingen, dan hoort het bij mijn ambitie om te zeggen dat ik ook voor het Torentje ga.’
Kijk het fragment hier terug.

Ook bij Jinek, als haar wordt gevraagd of het beter voor Nederland is als Mark Rutte geen premier meer is:
‘Ja. Want ik ga voor het leiderschap en andere partijen. Maar het is aan de kiezer uiteindelijk.’

Bij RTLNieuws over seksisme in de ministerraad:
‘Het gaat over een breder gesprek over hoe de verhoudingen en de perceptie van man/vrouw er in de politiek en in de samenleving er nog steeds onbewust doorsijpelt. In alle politieke gesprekken die ik heb gevoerd, ook internationaal, merk je dat vrouwen veel meer hun best moeten doen om dezelfde kwaliteit van tijd te krijgen, om naar elkaar verwezen te worden, en dat mannen het idee van een vrouw overnemen. Ook in Nederland moeten we daar nog echt aan werken. (..) Ik vind dat je als leider de opdracht hebt om daar heel scherp op te zijn en daarin te normeren. Dat doe ik voor mezelf en dat doe ik met anderen. (..) Vrouwen moeten elkaar ook steunen. Madeleine Albright zei altijd: ‘De hel heeft een speciaal plekje gereserveerd voor vrouwen die andere vrouwen niet steunen.’
Kijk het interview terug bij RTLNieuws.

Bij Buitenhof, opnieuw over haatberichten en vrouwenhaat op social media:
‘Ik ben helaas koploper baggerontvanger onder de vrouwelijke politici. Het was al heel lang gaande. Dit speelt al sinds mijn aantreden als minister. Het is alleen in sneltempo geraakt sinds mijn lijsttrekkerschap. En wat ik er belangrijk aan vind is dat het aantoont dat het zich afspeelt met name op Twitter en andere social media-kanalen, en hoe met name vrouwen en mesijes met een mening worden aangepakt, seksistisch worden bejegend of onderwerp zijn van vrouwenhaat. Ik verzet me daartegen.’

Bij Nieuwsuur, over nieuw leiderschap:
‘Leiderschap is voor mij: visie durven uit te spreken, duidelijke keuzes durven te maken als het ertoe doet en natuurlijk ook draagvlak te creeren, zelfs wanneer dat heel moeilijk is. Ik denk zelf persoonlijk dan vaak aan een ervaring van Angela Merkel, die natuurlijk al heel lang meedraait, maar die op hele moeilijke momenten in de Duitse politiek heeft durven zeggen: wij doen dit.’
Kijk het hier terug.