Kort nieuws week 11: Lisa van Ginneken eerste transgenderpersoon in Tweede Kamer, eisen aan vrouwelijke politici zijn onmogelijk

Lisa van Ginneken eerste transgender persoon in Tweede Kamer
Door de zetelwinst van D66 kan Lisa van Ginneken, nummer 22 op de lijst, een plekje in de Tweede Kamer niet meer ontgaan. Ze wordt daarmee het eerste transgender Tweede Kamerlid. Van Ginneken wil zich onder meer inzetten voor een inclusieve samenleving en de veiligheid van lhbti-personen. Haar expertise ligt in ICT, onderwijs, zorg en digitale overheid. Lees meer.

lisa ven ginneken
Lisa van Ginneken. Frank Diemel, CC BY-SA 4.0 , via Wikimedia Commons

Politici spreken steun uit voor bedreigde schrijfster Lale Gül
Op het online manifest laatlalevrij.nl spreken politici, journalisten en andere prominenten hun steun uit voor de schrijfster Lale Gül. Gül schreef het boek ‘Ik ga leven’ over haar jeugd in een streng-islamitisch gezin en wordt daardoor ernstig bedreigd. Het manifest werd inmiddels ruim 7800 keer ondertekend. Zelf roept Gül op om haar boek te lezen en haar verhaal te delen. ‘Praat erover, zodat iedereen weet wat er speelt. Zo is de opoffering van mijn bewegingsverijheid niet voor niets geweest.’

Eisen aan vrouwelijke leiders zijn onmogelijk
In dit interessante opiniestuk in het Parool betoogt schrijver Nadine Ridder dat er aan vrouwelijke leiders onmogelijke eisen worden gesteld. ‘Als je in Nederland premier wilt worden, dan word je geacht dit met de vuist op tafel te verkondigen. Als een vrouw die ongeschreven regel volgt, zoals Kaag doet, dan is ze ‘te zelf­verzekerd’. Ze voldoet dan aan de verwachting van politiek leider, maar ze faalt in haar rol als vrouw, waarin haar wordt opgelegd zich bescheiden en op de achtergrond op te stellen. Dat zorgt voor weerstand die varieert van afkeur, walging en boosheid en uit zich in kritiek als ‘te elitair’, ‘te kil’, ‘niet charismatisch genoeg’. Lees het artikel hier.

Tanzania heeft voor het eerst vrouwelijke president
Het Oost-Afrikaanse Tanzania heeft voor het eerst een vrouw als president. Samia Suluhu Hassan is vrijdag geïnstalleerd als zesde president van het land, dat 56,5 miljoen inwoners telt. Ze is ook de eerste president die van het eiland Zanzibar komt. Lees meer.