Steractrice en filmproducente Reese Witherspoon is vandaag jarig

Ze schitterde zowel in romantische komedies als in dramafilms en tv-series en is een van de meest veelzijdige actrices van dit moment: Reese Witherspoon. Ze won tientallen prestigieuze filmprijzen, waaronder een Academy Award, een Golden Globe en een BAFTA award. Ook is ze een succesvol filmproducente, die zich inzet voor meer kwalitatieve vrouwenrollen en meer vrouwen achter de schermen. In 2019 gaf Forbes haar een plaats in The World’s 100 Most Powerful Women. Vandaag viert ze haar 45ste verjaardag.

Reese Witherspoon. Foto: dtstuff9, CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0, via Wikimedia Commons

Laura Jeanne Reese Witherspoon werd geboren op 22 maart 1976 in New Orleans, Louisiana als dochter van een huisarts en een verpleegkundige. Ze groeide op in Nashville in Tennessee. Al op 14-jarige leeftijd krijgt ze de hoofdrol in de dramafilm The Man in the Moon. Ze twijfelt of ze, in navolging van haar ouders, moet kiezen voor een medische carrière. Ze begint uiteindelijk een studie Engelse literatuur op Stanford, maar kiest toch voor de filmwereld. Al gauw is ze te zien in de films Pleasantville (1996), Election (1999) en Cruel Intentions (1999).

Ze kreeg grote bekendheid met de romantische komedie Legally Blonde uit 2001. Ze speelt daarin het rijke corpsmeisje Elle Woods, die zich om haar vriendje terug te winnen inschrijft op Harvard Law School. Als blonde modeliefhebber – met chihuahua – krijgt ze te maken met fikse stereotypes maar ze weet zich uiteindelijk ruimschoots te revancheren door een belangrijke rechtszaak te winnen.

In 2005 speelt ze June Cash Carter in de succesfilm Walk the line, het levensverhaal van countryzanger Johnny Cash. De film levert haar een Academy Award, een Golden Globe voor Beste Actrice en een BAFTA Award op.

Hoewel het haar in haar carrière voor de wind gaat, loopt haar privéleven in die jaren allerminst op rolletjes. In 2006 was de scheiding met Ryan Philippe, met wie ze sinds 1999 getrouwd was en twee kinderen kreeg, een feit. In 2011 trouwt ze met haar booking agent Jim Toth. Samen krijgen ze in 2012 zoon Tennessee James.

Behalve een gevierd actrice is Reese Witherspoon ook een succesvol filmproducente en media-ondernemer. Al in 2000 richt ze haar eigen productiebedrijf Type A Films op. Haar doel was om kwaliteitsfilms te maken voor jonge vrouwen. In 2012 fuseert Type A met een ander bedrijf en wordt Pacific Company, dat tegenwoordig onderdeel is van mediaconcern Hello Sunshine, waarvan Witherspoon mede-oprichter is. Ook Hello Sunshine heeft als doel om female-driven verhalen te vertellen. Als producer was Witherspoon onder meer betrokken bij Legally Blonde, Gone Girl (2014) en Wild (2014), de tv-series Big Little Lies en The Morning Show (2019-)

Witherspoon is betrokken bij verschillende goede doelen. Zo steunt ze Save the Childen en Children’s Defense Fund. Voor de organisatie bezocht ze in 2006 de stad New Orleans om aandacht te vragen voor de slachtoffers van de orkaan Katrina. Ook steunt ze de Time’s Up beweging, een fonds dat vrouwen helpt die te maken krijgen met seksuele intimidatie op het werk en juridische bijstand regelt. In het kader daarvan vertelde ze over haar eigen ervaringen met grensoverschrijdend gedrag in haar carrière. Witherspoon is ook erevoorzitter van de Avon Foundation, die zich inzet voor onder meer borstkankeronderzoek en de bestrijding van huiselijk geweld.