Gloria Steinem: ‘Vrouwen zijn óf feminist, óf masochist’

Ze is een van de meest toonaangevende feministen van de twintigste eeuw: Gloria Steinem. Vandaag wordt de journaliste, schrijfster en activiste 87 jaar.

gloria steinem
Gloria Steinem. By Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America – Gloria Steinem, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51529195

Gloria Marie Steinem werd geboren op 25 maart 1934 in Toledo, Ohio. Haar vader was een rondreizend antiquair. Haar moeder leed aan een chornische depressie, waarvoor ze meerdere keren werd opgenomen. In 1946 gingen haar ouders uit elkaar. Steinem blijft bij haar moeder in Toledo wonen.

Na haar afstuderen verblijft ze twee jaar lang in India. Tijdens haar reis ernaartoe ondergaat ze in Engeland een abortus, wat op dat moment nog illegaal is. Vele jaren later droeg Steinem haar memoires My Life on the Road (2015) op aan de Britse arts die haar abortus uitvoerde.

In het begin van de jaren zestig werkt Steinem in New York als freelance journalist. Ze schrijft in 1962 een baanbrekend artikel over anticonceptie, waarin ze uiteenzet hoe vrouwen worden gedwongen te kiezen tussen een huwelijk of een carrière. In 1963 vertelt ze in een artikel over haar ervaringen als schaars geklede serveerster in Hugh Hefner’s Playboy Club.

Intussen raakt ze betrokken bij de feministische beweging. Samen met Betty Friedan, Bella Abzug en Shirly Chisholm richt ze in 1971 de National Women’s Caucus op, die zich inzet voor meer vrouwen in politieke functies.

Steinem heeft haar feministische inslag niet van een vreemde: haar grootmoeder Pauline Perlmutter Steinem had een belangrijke rol in de National Woman Suffrage Association en was in 1908 afgevaardigde voor de Internationale Vrouwenraad.

In 1971 verschijnt ook de eerste editie van haar feministische tijdschrift Ms. Magazine, eerst als bijlage bij het tijdschrift New York, daarna als zelfstandig magazine. In 1978 schrijft Steinem voor Cosmopolitan haar wereldberoemde satirische essay ‘If Men Could Menstruate‘ waarin ze schetst hoe het zou zijn als mannen zouden menstrueren. Menstruatie zou geen bron van schaamte zijn, mannen zouden juist onderling opscheppen over hoe lang en hoe veel. En uiteraard zouden menstruatieproducten volledig door de staat worden vergoed.

Tijdens haar lange carrière zette Steinem zich in voor talloze vrouwenrechtenorganisaties, schreef een lange lijst aan essays, boeken en artikelen en werkte mee aan diverse documentaires. Ook was ze mede-oprichter van het Women Media Center, dat zich inzet voor meer zichtbaarheid van vrouwen in de media.

Aan stoppen denkt ze nog altijd niet. Zo schreef ze bijvoorbeeld in 2020 voor Time een terugblik op haar essay ‘What it would be like if women win‘ uit 1970 en zet ze uiteen wat er sindsdien veranderd is. Ook verscheen vorig jaar de film The Glorias met onder meer Julianne Moore en Alicia Vikander, die is gebaseerd op haar autobiografie.

Voor haar werk ontving Steinem talloze onderscheidingen, waaronder in 2013 de Presidential Medal of Freedom en in 2017 de Ban Ki-moon Award for Women’s Empowerment.

%d bloggers liken dit: