Kort nieuws week 12: Egyptische feministische arts Nawal el-Saadawi overleden, Turkije stapt uit Istanbul-verdrag

Turkije stapt uit Istanbul-verdrag
De Turkse president Erdogan heeft zijn land teruggetrokken uit het verdrag van Istanbul. Landen die dit Europese verdrag onderschrijven moeten gweled tegen vrouwen voorkomen, slachtoffers beschermen en daders vooroordelen. Ook moeten de landen het principe van gendergelijkheid in de wet opnemen. Volgens Erdogan’s partij AKP is het verdrag in strijd met de traditonele familiewaarden in Turkije en zou het vrije interpretaties van sekse en homoseksualiteit ‘propageren’. Lees meer.

Nawal el-Saadawi, 2012. Gigi Ibrahim, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Egyptische arts, schrijfster en feministe Nawal el-Saadawi overleden
De Egyptische feministische arts en schrijfster Nawal el-Saadawi is op 89-jarige leeftijd overleden. De gynaecologe en mensenrechtenactiviste schreef onder meer over de vrouwenonderdrukking in naam van de islam en andere religies. Ze streed tegen vrouwenbesnijdenis, die volgens haar in strijd is met de islam. Ook richtte ze een feministische beweging op. Dat kwam haar te staan op langdurige doodsbedreigen van moslimfundalisten, waardoor ze naar de VS verhuisde. Toch keerde ze in 1996 terug naar Edypte. In 2020 werd ze opgenomen in Vrouwen van het Jaar van het tijdschrift Time. Lees meer.

Vrouwen beleggen beter, maar missen financieel zelfvertrouwen
Vrouwen zijn op de beurs ver in de minderheid. Slechts een kwart van de particuliere beleggers is vrouw. Toch blijkt uit verschillende onderzoeken dat ze een beter rendement behalen. Vrouwen missen vooral financieel zelfvertrouwen, blijkt uit onderzoek van onder andere De Nederlandsche Bank. Beleggingsstrateeg Judith Sanders van ABN Amro: ‘Vrouwen zijn rationele beleggers. Ze hebben een plan en een doel en volgen dat consequent. Mannen zijn eerder geneigd de waan van de dag te volgen en beleggen over het algemeen grilliger. Ze nemen meer risico‚Äôs en doen vaak meer transacties waardoor de resultaten minder zijn.’ Lees meer.