Poplegende Céline Dion denkt nog niet aan stoppen

Céline Dion verkocht wereldwijd meer dan 220 miljoen albums, deed duetten met grootheden als Luciano Pavarotti en Barbara Streisand en mocht zelfs paus Johannes Paulus II tot haar fans rekenen. Al 35 jaar weet ze met haar bijzondere stem mensen te raken en te betoveren.

Céline Dion, 2008. Anirudh Koul, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

Céline Marie Claudette Dion werd geboren op 30 maart 1968 in Charlemagne in het Canadese Quebec, als veertiende kind van huisvrouw Thérèse Tanguay en slager Adhémar Dion. Door ruimtegebrek in het overvolle huishouden slaapt ze als baby in een ladekast met een kussen erin.

Als kind krijgt Céline haar liefde voor muziek met de paplepel ingegoten, want de familie Dion is zeer muzikaal. Het gezin treedt op als groep en geeft concerten in de omgeving, waarbij ook Céline al van jongs af aan van de partij is. Al vroeg wordt duidelijk hoeveel talent ze heeft. Op haar twaalfde schrijft ze, samen met haar broer Jacques haar eerste nummer: Ce n’était qu’un rêve. Haar moeder stuurt een cassette met het nummer naar impresario René Angélil. Hij nodigt haar uit in zijn kantoor, geeft haar een potlood en zei: ‘Hier heb je een microfoon. Zing alsof je voor een uitverkochte zaal staat.’ De rest is geschiedenis. Angélil was zo overtuigd van haar talent dat hij een hypotheek op zijn huis afsloot om haar eerste album te betalen.

Op dertienjarige leeftijd zingt Dion voor het eerst in een televisieshow. Het jaar daarna wint ze het Yamaha World Popular Song Festival in Tokyo, waar ze zingt voor 115 miljoen kijkers over de hele wereld. In 1984 zingt ze in een uitverkocht Olympic Stadium in Montréal voor paus Johannes Paulus II.

Na een pauze van enkele jaren komt ze terug. In 1988 wint ze het Eurovisie Songfestival in Dublin met het lied Ne partez sans moi. Ze stapt over op Engelstalige nummers en krijgt in 1992 de kans van haar leven als ze gevraagd wordt voor de soundtrack van de Disneyfilm Beauty and the beast. Het nummer levert haar een Grammy en een Academy Award op. Diverse succesvolle albums volgen, met als hoogtepunt de wereldhit My heart will go on, de soundtrack van de film Titanic. In de jaren erna geeft ze talloze concerten over de hele wereld.

Intussen is de relatie tussen Dion en Angélil uitgegroeid tot meer. In december 1994 stappen de twee in het huwelijksbootje. Ze krijgen samen drie kinderen. In 2016 overlijdt Angélil aan de gevolgen van een keeltumor. Ondanks haar verdriet keert Dion al snel terug op de planken en datzelfde jaar wint ze een Lifetime Achievement Icon Award, uit handen van haar zoon René-Charles.

In maart 2021 mag ze een eredoctoraat in de muziek van het Berklee College of Music in Boston in ontvangst nemen. “Ik ben vereerd om een eredoctoraat te krijgen van de zeer gewaardeerde Berklee College of Music. Ik voel mij bevoorrecht dat ik me in het gezelschap bevind van ongelofelijk getalenteerde artiesten die deze onderscheiding in de loop der jaren ook hebben ontvangen”.