Daar gaan we weer: ‘Onderzoek naar bijwerkingen vaccins niet bekeken per sekse’

Dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen dringt in de farmaceutische wereld inmiddels in enige mate door. Dat mannen en vrouwen anders reageren op een medicijn of vaccin, daarvoor is nog niet zo heel lang aandacht. Toch dachten we dat we al wat verder waren. Niet dus.

Farmaceuten en onderzoekers van vijf grote coronavaccins hebben hun gepubliceerde onderzoeksdata over bijwerkingen niet uitgesplitst naar sekse. Mede daarom is het onduidelijk of er verschillende bijwerkingen optreden bij mannen en vrouwen. Dat zegt Investico, een onderzoeksplatform waar Trouw, EenVandaag en de Groene Amsterdammer mee samenwerken.

Volgens Investico zijn er bij het Nederlandse bijwerkingencentrum Lareb tot nu toe 26.000 meldingen bekend waarbij 152.000 bijwerkingen werden gemeld. Van de melders was 86,6 procent vrouw. Het kan natuurlijk zo zijn omdat er tot nu toe veel jonge, vrouwelijke gezondheidsmedewerkers zijn gevaccineerd.

“Als vrouwen al meer melden, dan weten we niet hoe dat komt”, zegt Lareb-directeur Agnes Kant, tegen Investico. “Ervaren ze meer klachten, hebben ze daadwerkelijk klachten, trekken ze eerder aan de bel?” De ernstige bijwerkingen zouden tot nu toe vooral vrouwen treffen, zoals trombose in combinatie met een lage hoeveel bloedplaatjes in het bloed die momenteel in verband wordt gebracht met het vaccin van AstraZeneca.

Het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft de afgelopen dagen opnieuw gekeken naar een mogelijk verband tussen het AstraZeneca-vaccin en de zeldzame combinatie van trombose met een te klein aantal bloedplaatjes. In Nederland kreeg Bijwerkingencentrum Lareb vijf van meldingen van zulke bijwerkingen binnen. Bij drie vrouwen kwamen de bloedpropjes in de longen terecht. Een vrouw is daaraan overleden. Een andere vrouw kreeg een hersenbloeding.

Waarschijnlijk komt het EMA aan het einde van woensdagmiddag met een oordeel.

Koop het februari/maartnummer van OPZIJ. Klik hier voor het complete nummer.

%d bloggers liken dit: