‘Eindelijk had ik het idee dat ik geen aanstelster ben geweest’.’

Overgangsdossier, aflevering 1

Iedere vrouw belandt vroeg of laat in de overgang. Maar hoewel er steeds meer kennis beschikbaar is, en er sinds de tweede golf feministen hun opvliegers kregen ook niet meer over wordt gezwegen, lijkt iedere generatie vrouwen opnieuw door de overgang te worden overvallen. Een gesprek met gynaecoloog Dorenda van Dijken, journaliste Elles de Bruin en Joyce van Dijk van HealthyWoman. ‘Er bestaan zoveel misverstanden: wist je dat de hoeveelheid hormonen tijdens drie weken pilgebruik gelijk staat aan één jaar hormoontherapie tegen overgangsklachten?’ 

De overgang gold jarenlang als taboe. Maar de laatste tijd is er van alles verschenen: handboeken, theatervoorstellingen, de podcast Opvliegers van Elles natuurlijk. En het boek van Toren-C-maakster Maike Meijer, Wen er maar aan, staat als wekenlang in de bestsellerlijst. Het lijkt of het taboe inmiddels doorbroken is.

Dorenda:“Het klopt dat er steeds meer aandacht is voor de overgang, maar we zijn er nog lang niet. Kijk, die besteller van Maike Meijer is natuurlijk superleuk, maar daarin wordt de overgang wel weer een beetje op de hak genomen. Dat lacherige kennen we wel van cabaretvoorstellingen. Wat mij betreft houden we daar eens mee op. Relativeren is prima, 20 procent van de vrouwen heeft ook nergens last van. Maar voor 30 procent is de overgang wel degelijk een zeer serieus probleem met grote impact op hun leven.” 

Benieuw naar het complete overgangsdossier in OPZIJ van maar liefst 16 pagina’s, inclusief tal van boekentips?

%d bloggers liken dit: