Nu in OPZIJ: Kristie – ‘Ik stop u even’ – Rongen. De vrouw die, eerder dan Sigrid Kaag, Mark Rutte op z’n plek zette

En u maar denken dat Sigrid Kaag als eerste vrouw Mark Rutte een flinke draai om z’n oren gaf… Niet waar: dat was Kristie Rongen die hem al tijdens het lijsttrekkersdebat toewierp: ‘Ik stop u even’.

Naar aanleiding van de confrontatie van Kristie Rongen over de toeslagenaffaire met premier Mark Rutte bij het RTL-verkiezingsdebat en het pleidooi voor de slachtoffers van de aardgasaffaire dat Annemarie Heite enkele dagen later bij De Vooravond hield, nodigde OPZIJ hen en boegbeeld van de ouderenzorg Carin Gaemers uit om ervaringen uit te wisselen. Alhoewel we het volgens Carin niet meer over affaires mogen hebben want het zijn schandalen. Door fout beleid worden levens voorgoed verwoest. Er gaan mensen door dood. Een inspirerend gesprek over betrokkenheid, eindeloos doorgaan en, hoe mooi, zusterschap.

Door Marianne Verhoeven

En nu heeft Kristie ook nog corona. Ik voel me bijna bezwaard dat je hier ook nog tijd voor vrijmaakt. Maar hoe is het je vergaan na je optreden in het verkiezingsdebat? Kristie: “Ik ben niet zielig hè! Maar er is inderdaad wel iets over me heen gekomen. Ik liep nogal koud die zaal uit nog tijdens het debat en een redacteur zei: ‘Kristie, je gaat los op Twitter! Het is niet normaal! Je bent trending!’ Ik keek m’n ogen uit en ik dacht: dat ik dit kan veroorzaken, terwijl ik alleen maar een vraag mocht stellen. En ik dacht ook: ik vind wat ik doe niet bijzonder.” Carin: “Niemand zegt tegen de minister-president: ik stop u hier even. Dat was het. Het feit dat je hem gewoon de regie oplegde. Daar zaten we allemaal van te smullen. Annemarie: “We zaten op het puntje van onze stoel. Je uitstraling! Je was heel rustig en daardoor werd hij totaal uit het veld geslagen.”Kristie: “Eigenlijk was ik zo boos omdat terwijl mijn introductiefilmpje werd afgespeeld, hij mij – wat je op tv niet zag – zó strak aankeek, zonder ook maar een moment naar dat filmpje te kijken. Hij zat daar met een grimas en probeerde me onzeker te maken, te intimideren, en ik dacht: nee vriend, dit gaan wij niet doen. Behalve presentatrice Jetske Schrijver die naast mij zat, heeft niemand dat gezien. De spanning was op dat moment om te snijden. Mijn hart bonsde zeker tweehonderd keer per minuut, als het niet meer was. Ik dacht alleen maar: rustig blijven, rustig blijven, rustig blijven. Adem onder controle houden. Ik was echt boos.” Annemarie: “Het was kracht. Hij probeerde je klein te maken en hij zette jou juist in je kracht.” Carin: “Dat was wat wij zagen, die vastberadenheid. Hij gaat mij niet onderuithalen. Zo mooi. Ik had verwacht dat deze verkiezingen zouden gaan over onze thema’s, omdat dat echt drie schandalen zijn waarbij de overheid zelf de bijl aan de wortel van de rechtsstaat legt. Kennelijk vinden de meeste politici dat niet ernstig genoeg. Jij stelde de vraag waar het om draait. ‘Als je drie keer achtereen premier bent geweest, terwijl dit zich ontvouwde. Hoezo denk je dat je nog een keer premier van dit land kunt worden?’”

Benieuw naar het complete driegesprek in OPZIJ ?