WAAROM VROUWEN DRINKEN

Het Doseringsprobleem

Alies Pegtel schrijft in de nieuwe OPZIJ over iets wat we allemaal wel (her)kennen. Het is een Tour d’horizon langs het gebruik van drank, in mindere, maar vooral ook meerdere mate, in de literatuur, op televisie, in films…. Maar ook komen de gezondheidsproblemen én oplossingen aan de beurt. Apps, boeken, podcasts

‘Port of sherry… liever thee?

Ja mevrouw, of eiglijk… nee.

Spiernaakt duik ik in het meer.

Graag, een halfje… o, niet meer!

Hoe kàn ik, bij God, nog praten…

Zouden ze iets aan me merken?

Kan ik niet meer tegen sterke

drank? Heb ik al rode oren?’

Fragment uit het gedicht: Drank, de onberekenbare (M.Vasalis)

De eenzame problematische drinkster thuis staat haaks op het gezellige beeld uit Sex and the City waarin de zelfbewuste vriendinnengroep van Carrie Bradshaw in Manhattan van hotellounge naar hotellounge hopte en voortdurend van hun Cosmopolitans nipte.

Iedere vrouw met een verlangen naar verdoving herkent de innerlijke strijd die de dichteres M. Vasalis hier in een paar zinnen treft. Je wil dat de roes voortduurt, maar tegelijkertijd probeer je je gemoedstoestand te camoufleren voor je omgeving. De gelauwerde Vasalis, pseudoniem voor Margaretha DroogleeverFortuyn-Leenmans, leefde teruggetrokken en hield niet van publiciteit. Ze heeft nooit interviews gegeven, en richtte zich naast het dichten op haar gezin en haar praktijk als psychiater. Ze zou een uiterst opgetogen persoon zijn geweest, sociaal, snel verliefd, flirterig en verzot op drank en sigaretten.

Connie Palmen, een andere drinkende schrijfster, vertelde eens in DWDD dat het voor schrijvers heerlijk is om na het schrijven te drinken. Schrijven is een eenzame bezigheid en de drank kan dan het perfecte gezelschap zijn. Palmen had een doseringsprobleem, ze dronk geen glazen maar flessen; toen ze nog rookte, rookte ze twee pakjes per dag. Drank vond ze magisch. In De vriendschap (1995) zette ze uiteen dat verslaving te maken heeft met het herstellen van een evenwicht tussen gevoel en verstand. ‘Iemand die veel drinkt benevelt zijn geest en dat benevelen is nodig om de controle over het lichaam te verliezen.’

Lees erover in de nieuwe OPZIJ, het zomernummer. Koop OPZIJ in de winkel of bestel OPZIJ via de website.

Neemt u een jaarabonnement voor € 41,50? Dan krijgt u Hedy d’Ancona’s nieuwe boek ‘Vrolijk verval’ cadeau.