Joyce Sylvester: Vechten voor de democratische rechtstaat

Door Marianne Verhoeven

Joyce Sylvester

Joyce Sylvester (1965) is een pionier. Haar hele carrière is ze al de eerste zwarte vrouw in belangrijke functies. Sinds 2016 is ze Substituut Nationale Ombudsman. Eerder was ze als burgemeester van Naarden en Anna Paulowna de eerste zwarte vrouw met een ambtsketen.

Bent ú de burgemeester?

Twaalf jaar lang was ze senator in de Eerste Kamerfractie van de PvdA. En overal waar ze zit werkt ze zich ‘te pletter’ om de weg vrij te maken voor vrouwen die, zoals ze het zelf zegt: ‘er uitzien zoals ik.’ Om een voorbeeld te geven aan al die andere vrouwen en hen te inspireren schreef ze de autobiografie Bent ú de burgemeester? Let op de klemtoon. En voor de duidelijkheid: die autobiografie betekent niet dat ze al klaar is met haar missie.

Lees erover in de nieuwe OPZIJ, het zomernummer. Koop OPZIJ in de winkel of bestel OPZIJ via de website.

Neemt u een jaarabonnement voor € 41,50? Dan krijgt u Hedy d’Ancona’s nieuwe boek ‘Vrolijk verval’ cadeau.