Carin Gaemers: ‘Je snapt het pas als je het ziet’.

Het broze vaasje dat Nederland is, staat nog steeds heel wankel op de tafel. De politieke partijen die als eerste in aanmerking komen voor het vormen van een coalitie zijn reflexmatig weer weggezonken in Haagse navelstaarderij. Alle goede voornemens ten spijt.

Zorgwekkend.

Tegelijkertijd is dit ook wel begrijpelijk. Gedrag veranderen is moeilijk. Zeker wanneer de overtuigingen die dat gedrag moeten schragen nog niet in je denken zijn verankerd. Onvermijdelijk val je dan steeds terug in je oude gedrag. Wanneer het spannend wordt al helemaal, omdat het neurologische systeem voortdurend prikkels krijgt die drukken op de knoppen van de reflexen die in de oude situatie altijd zo goed hebben geholpen. Om vanuit een nieuw perspectief te kunnen kijken naar de taak waarvoor je staat, moeten die reflexen stelselmatig worden onderdrukt. Alleen zo lukt het om gedrag te veranderen. Dat kost veel tijd en energie.

Lees erover in de nieuwe OPZIJ, het zomernummer. Koop OPZIJ in de winkel of bestel OPZIJ via de website.

Neemt u een jaarabonnement voor € 41,50? Dan krijgt u Hedy d’Ancona’s nieuwe boek ‘Vrolijk verval’ cadeau.