In de nieuwe OPZIJ: de tentoonstelling Slavernij in het Rijksmuseum

Met de inclusieve tentoonstelling Slavernij wil het Rijksmuseum de bezoeker laten reflecteren op heden en verleden: “Slavernij en haar uitvloeisels eindigden niet bij de afschaffing ervan in 1863, maar hebben nog altijd hun weerslag in de maatschappij.” Een dag na de feestelijke opening door koning Willem-Alexander spreken we Stephanie Archangel, Maria Holtrop, Eveline Sint Nicolaas en Valika Smeulders. De vier vrouwen, die na bijna vijf jaar voorbereiding aan de hand van tien persoonlijk gemaakte verhalen een indrukwekkende tentoonstelling hebben neergezet, met de diepgang die het thema slavernij verdient.

DOOR FIEKE TISSINK EN MARIANNE VERHOEVEN

Hoe is het met jullie sinds de opening gisteren?

Valika: “Ik denk dat je het goed aan Eveline haar gezicht kan zien. De glimlach is heel moeilijk van ons gezicht te slaan.”

Eveline: “Moe en voldaan. Dit is een ontvangst van een tentoonstelling zoals we die in onze stoutste dromen niet hadden kunnen bedenken. Dit overtreft alle verwachtingen.” De eerste grote opening in coronatijd. Heel bijzonder.

Stephanie: “Ja, corona is een beperking, maar het heeft aan de andere kant ook voordelen. Dat het op deze manier kon met de televisie erbij, zo hadden we toch een heel erg groot publiek bij de opening. En zo bijzonder dat je de tentoonstelling online kunt bezoeken.”

Stephanie: “Er zijn videotours gemaakt voor op de website en animaties op Instagram, dus er zijn allerlei andere manieren gevonden om de inhoud, waar we zo hard aan gewerkt hebben, met al het onderzoek dat we hebben gedaan, toch bij de mensen te laten komen.

Eveline: Gisteren is de documentaire Nieuw Licht in Suriname uitgezonden. Daar krijgen we ook heel veel reacties op. Nu hebben mensen de documentaire van tevoren al kunnen zien en dat neemt je toch veel meer mee in het proces. Ook het boek is er al, waardoor iedereen die het leest meteen goed op de hoogte is. Ik vind dat de bezoekers tot nu toe heel open en geïnteresseerd zijn. We besteden aandacht aan slavernij in de landen rond de Indische Oceaan én de Atlantische Oceaan. Het publiek is ook benieuwd naar onze zoektocht: hoe vertel je dit verhaal in het museum, met welke objecten en welke bronnen.”

Lees erover in de nieuwe OPZIJ, het zomernummer. Koop OPZIJ in de winkel of bestel OPZIJ via de website.

Neemt u een jaarabonnement voor € 41,50? Dan krijgt u Hedy d’Ancona’s nieuwe boek ‘Vrolijk verval’ cadeau.